Zoekwoorden vinden voor je website of webshop is één van de belangrijkste onderdelen om je site te optimaliseren voor zoekmachines. Maar hoe ga je te werk om in jouw niche de beste zoekwoorden te vinden? Deze vraag beantwoord ik in dit artikel aan de hand van praktijkvoorbeelden. Na het lezen van dit blog weet je precies hoe je zoekwoorden moet vinden voor jouw website.

Wat zijn zoekwoorden?

Zoekwoorden worden in het SEO (zoekmachine optimalisatie) landschap vaak keywords genoemd. Deze zoekwoorden worden gebruikt door zoekmachinegebruikers. Als jij bijvoorbeeld op zoek bent naar hardloopschoenen, en je voert dit in bij Google, dan is “hardloopschoenen” het zoekwoord. De websites die zichtbaar worden in Google hebben hardloopschoenen als zoekwoord gebruikt en de pagina geoptimaliseerd om bovenaan in de zoekresultaten te staan.

zoekwoorden vinden (hardloopschoenen)De bovenstaande sites hebben deze pagina’s aangemaakt omdat er veel volume (bezoekers) op hardloopschoenen zit. Hardloopschoenen is natuurlijk een generieke term waar veel sites op willen scoren en er waarschijnlijk ook sprake is van hoge concurrentie. Het kan dus even duren voordat je op dit soort zoekwoorden goed scoort. Daarom kan het verstandig zijn om je op aanverwante zoekopdrachten te richten, zoals : Hardloopschoenen dames. Om je een idee te geven van de volumes, op hardloopschoenen wordt meer dan 18 000 keer gezocht, op hardloopschoenen voor dames bijna 3000 keer. De concurrentie is bij de laatste wel een stuk lager, waardoor je eerder op dat zoekwoord een goede positie inneemt.

Zoekwoorden vinden voor jouw site heeft dus niet alleen te maken met het zoekvolume, maar ook met de concurrentie op dat zoekwoord. Daarnaast is er nog een verschil tussen lange en korte zoekwoorden. De lange zoekwoorden (long tail keywords) kun je zien als zinnen. Korte zoekwoorden (short tail keywords) zijn enkele woorden.

Hoewel er vaak minder volume op long tail keywords zit is de gene die zoekt wel vaak gerichter op zoek. Dit vergroot de kans op een actie van deze gebruiker. Als we kijken naar hardloopschoenen, dan wordt er op dit long tail keyword “Goedkope hardloopschoenen dames” 110 keer per maand gezocht. Geen gigantisch zoekvolume, maar wel mensen die heel gericht op zoek zijn. Hierdoor is het waarschijnlijker dat deze mensen eerder een aankoop doen dan mensen die op “hardloopschoenen”  zoeken.

Werk gestructureerd

Nu je een duidelijk beeld hebt van zoekwoorden, gaan we daadwerkelijk opzoek naar deze woorden, die bezoekers gaan genereren.

Het is belangrijk dat je gestructureerd werkt in bijvoorbeeld een excel sheet. We gaan nu eerst kijken naar het hoofdthema van jouw site. Ik borduur even door op het bovenstaande voorbeeld, de hardloopschoenen dus.

Als je hardloopschoenen verkoopt dan is “Hardloopschoenen” je belangrijkste zoekwoord. Maar zoals ik eerde aangaf is de concurrentie op deze term vrij hoog. Daarom heb je meerdere pagina’s nodig met aanverwante termen om meer zoekverkeer binnen te halen. Een structuur op basis van zoekvolume staat hieronder weergegeven:

Hardloopschoenen (18 000)

  • Nike Hardloopschoenen (3600)
  • Asics Hardloopschoenen (1900)
  • Adidas Hardloopschoenen (1000)
  • Hardloopschoenen Dames (2900)
  • Hardloopschoenen Heren (1000)

Voor de bovenstaande termen moeten pagina’s worden aangemaakt, vervolgens plaatst je ze in de navigatie van je website. Op de homepage zorg je er voor dat Hardloopschoenen het zoekwoord is. Vervolgens kun je vanaf de pagina’s in de navigatie terug linken naar de homepage, met de anchor text “Hardloopschoenen”. Dit is goed voor je interne link structuur wat bijdraagt aan je SEO (zoekmachine optimalisatie).

Op de bovenstaande zoekwoorden zit redelijk veel volume. Het is dus zaak om eerst voor deze woorden pagina’s aan te maken. Als je dit hebt gedaan, kun je meer pagina’s toevoegen die gerelateerd zijn aan jouw niche. Dit kunnen pagina’s zijn, maar bloggen kan ook een uitstekende manier zijn om meer verkeer naar je website te krijgen. In het geval van hardlopen kun je prima aanverwante blogs schrijven over trainingsschema’s, voeding, evenementen etc. Hiermee krijg je meer posities in zoekmachines, en dus verkeer.

Welke software gebruik ik voor het vinden van zoekwoorden

Zonder de juiste software is het een lastige klus om de juiste zoekwoorden te vinden. Daarom gebruik ik voor dit klusje zeer gebruiksvriendelijke en effectieve software, genaamd KWFinder. Deze software geeft je inzicht in:

  • Zoekvolumes.
  • Aanverwante zoekopdrachten.
  • Long en short tail volumes.
  • Concurrentie.
  • SERP rapportages (welke sites hebben de eerste plekken en waarom).

Naast KWFinder gebruik ik SEMrush ter controle, maar ik ervaar dat KWFinder preciezer in de volumes is. Gelukkig kun je de software gratis uitproberen, dagelijks kun je 3 zoekwoorden onderzoeken. Als je meer wilt kun je een betaalde account afsluiten. Als je veel organisch verkeer wilt binnenhalen en regelmatig blogt, dan is het zeker een aanrader!

KWFinder - find long tail keywords with low SEO difficulty

Share This