WordPress Widgets is voor de doorgewinterde gebuiker van het CMS een bekende term, maar als starter is uitleg over dit onderdeel wel handig. Dit artikel uit de WordPress handleiding is dan ook bedoeld voor beginners die aan de slag willen met Widgets.

Wat zijn WordPress Widgets?

De WordPress widgets zijn ooit bedacht om de gebruiker meer controle te geven over het design en om op daarvoor bestemde plekken elementen weer te geven. Het meest bekende voorbeeld van een widget staat op de blog-pagina aan de rechter of linker-kant. Dit wordt een Sidebar widget genoemd.

Sidebar Widget

De Sidebar kun je dus naar  eigen inzicht invullen met widgets. Afhankelijk van het thema heb je verschillende type widgets. In het voorbeeld hieronder zijn de volgende widgets gebruikt:

wordpress widgets voorbeeld

De eerste widget is gebruikt voor een opt-in. Bezoekers kunnen hier hun email achterlaten in ruil voor de SEO-checklist. Om deze box te kunnen maken, moet je gebruik maken van Thrive Themes, dit is een WordPress thema.

 

 

 

 

 

De tweede widget is de categorieën widget. Elke WordPress installatie heeft standaard deze optie. Bezoekers kunnen een categorie kiezen. Vervolgens worden alle berichten in die categorie weergegeven.

 

 

 

 

 

 

De vierde widget is eveneens onderdeel van het Thrive Themes en geeft iconen van sociale netwerken weer. Als een bezoeker op een van de iconen gaat staan, dan wordt het account incl. het aantal followers weergegeven.

 

De vijfde widget is vergelijkbaar met categorieën, maar in dit geval zijn het WordPress tags. Deze optie zit standaard in WordPress. Als een bezoeker op één van deze tags klikt worden alle berichten weergeven die deze tag hebben.

Footer Widgets

Zoals de naam al doet vermoeden, staan Footer Widgets in de footer onderaan de pagina. Standaard heeft WordPress twee Footer Widgets. Als je een thema installeert, dan is de kans groot dat er twee worden toegevoegd. Maakjewebsitezelf.nl maakt gebruikt van de volgende footer:

WordPress Widgets footer

Er is hier gekozen voor drie widgets in de footer. Aan de linkerkant staat een overzicht van de categorieën. In het midden staan met behulp van een tekst widget de bedrijfsgegevens, onder de bedrijfsgegevens staan tags. De laatste kolom bestaat uit twee tekst widgets, waarbij in de eerste twee links zijn geplaatst en de laatste uit een embedded code van Google Maps is geplaatst.

Nieuwe Widgets toevoegen

Nu je begrijpt wat WordPress Widgets zijn en waar je ze kunt plaatsen, wordt het tijd om er paar aan te maken. Nadat je bent ingelogd navigeer je naar Weergave en vervolgens naar Widgets. Het onderstaande scherm verschijnt:

Wordpress widgets overzicht

Aan de linkerkant staan de standaard beschikbare widgets van WordPress. Afhankelijk van het thema worden er meer toegevoegd. Het zelfde geldt voor het aantal plekken waar je ze kunt plaatsen. Standaard heb je de beschikking over de Sidebar, Footer 1 en 2.

Widgets toevoegen aan de Sidebar en Footers

In de eerste afbeelding staat de sidebar van Maakjewebsitezelf.nl, deze wordt dus geplaatst op de blogpagina. Standaard heeft WordPress al enkele widgets geplaatst in deze sectie. Om deze te zien klik je op het pijltje naast Sidebar.  Hieronder zie je de standaard widgets in dit gedeelte.

WordPress Widgets Sidebar

Waarschijnlijk heb je andere voorkeuren en wil je een aantal widgets toevoegen en verwijderen. Gelukkig is dit binnen WordPress heel eenvoudig, ga op een Widgets staan en houdt de linker muisknop ingedrukt. Vervolgens kun je hem naar links schuiven en is de widget verwijderd uit de Sidebar. Het toevoegen werkt identiek, alleen sleep je nu een widget van de linkerkant naar de Sidebar toe. Deze methode kun je ook toepassen bij de footers. Als je de widget zelf wilt instellen, dan klik je op het dropdown pijltje naast de widget en verschijnen er aanpassingsmogelijkheden.

Widgets Beheren via Live Preview

Er is een tweede manier om Widgets toe te voegen, namelijk via “Beheren via Live Preview”. Deze functie staat linksboven aan de pagina.
Als je hier op klikt, dan schakel je over naar een live weergave van je website en kun je aan de linkerkant aan de slag met widgets.

wordpress widgtes via live preview

De werkwijze is hetzelfde als via de backend. Als je op het dropdown menu klikt worden de posities zichtbaar en kun je widgets verwijderen en toevoegen.

Je kunt nu aan de slag met WordPress widgets. Probeer een paar uit, je kunt ze altijd weer verwijderen. Succes!

Share This