In dit deel van de WordPress handleiding gaan we aan de slag met pagina’s. In de eerste versies van WordPress was het niet mogelijk om pagina’s aan te maken, maar alleen berichten.
Op den duur zag men dat het CMS niet alleen meer gebruikt werd door bloggers en daarom werden pagina’s toegevoegd.

Hoe onderscheidt een pagina zich van een bericht

Als je nog nooit eerder met WordPress het gewerkt, dan kan een pagina en een bericht nog wel eens voor verwarring zorgen. Gelukkig is het verschil tussen deze twee opties aanzienlijk en daarom kan ik het eenvoudig aan je uitleggen.

Een WordPress pagina 

Pagina’s worden gebruik voor statische content. Het meest simpele voorbeeld is een contact pagina. Deze pagina maak je één keer en behoort niet thuis in een bepaalde categorie of tag, zoals een bericht dat wel doet. Een andere belangrijke pagina die vaak statisch is, is de homepage. WordPress geeft je de keuze om een pagina te kiezen voor de homepage, of om je laatste berichten te tonen. Afhankelijk van je website zouden beide opties prima kunnen werken, maar als je een thema installeert, dan kun je qua design vaak alleen grote aanpassingen doen in de pagina’s. Tot slot moet je er rekening mee houden dat alleen pagina’s sub-pagina’s kunnen krijgen en berichten dus geen sub-berichten. Dit doe je bij berichten met categorieën en tags.

Een nieuwe WordPress Pagina aanmaken 

Nu je het doel van een WordPress pagina begrijpt, wordt het tijd om er één te maken. Nadat je bent ingelogd in WordPress navigeer je aan de linkerkant naar Pagina’s. Het onderstaande scherm verschijnt.

WordPress Pagina nieuwe

Je ziet nu dat ik al eerder in WordPress instellingen twee pagina’s heb aangemaakt, blog en home. We gaan nu een contact pagina aanmaken, welke we Contact noemen.

  • De eerste stap is het klikken op Nieuwe pagina. Het onderstaande scherm wordt zichtbaar.

wordpress pagina nieuwe instellingen

  • De tweede stap is het invoeren van een paginatitel. In mijn voorbeeld wordt dit “Contact“.
  • Stap drie is het toevoegen van content. Je kunt tekst, afbeeldingen, audio en video toevoegen op de pagina. Als je bekwaam bent met HTML, kun je er ook voor kiezen om rechtsboven het invoerscherm op Tekst te klikken. Vervolgens kun je de content in HTML invoegen.
  • Nadat je de content hebt ingevoerd, sla je deze in stap vier op. Dit doe je door op Concept opslaan te klikken. Om een voorbeeld van de pagina te zien, klik je op Voorbeeld.
  • Tot slot kun je in stap vijf de pagina toekennen aan een Hoofd-pagina en een Uitgelichte afbeelding instellen, deze verschijnt bovenaan de pagina.

Meer design opties door een ander thema

De WordPress pagina die in de bovenstaande stappen is in het standaard WordPress thema aangemaakt. Als je besluit een ander thema te installeren, zoals Divi, dan heb je meer design en optimalisatie mogelijkheden.

Share This