Leer hoe je WordPress Lokaal installeert 

WordPress Lokaal installeren wil niks anders zeggen dan dat je WordPress op je eigen pc zet. De website is dus alleen toegankelijk op je eigen laptop/desktop en niet zichtbaar voor het publiek. Deze methode wordt veel gebruikt door ontwikkelaars omdat je niet afhankelijk bent van serversnelheid en eventuele storingen, waardoor er sneller ontwikkeld kan worden.  In tegenstelling tot het installeren van WordPress met Directadmin of cPanel is deze methode iets ingewikkelder, maar met dit artikel loods ik je er stap voor stap doorheen.

Voorbereidingen om WordPress Lokaal te kunnen installeren

De eerste stap is het opzetten van een lokale server. Er zijn meerdere softwareaanbieders om dit mee te doen, maar voor de uitleg in dit artikel maak ik gebruik XAMPP, gratis te installeren. Met deze software installeer je Apache, PHP en MySQL. Dit hebben we nodig om WordPress lokaal te laten werken.

XAMPP Installeren op  je PC

Navigeer naar de installatiepagina van XAMPP. Op deze pagina staan verschillende versies beschikbaar, kies het besturingssysteem van jouw pc.

wordpress installeren lokaal insatalleren XAMP stap 1

Nadat je XAMPP hebt gedownload (ongeveer 110 MB) kun je de software openen en zie je het onderstaande scherm verschijnen.

Wordpress installeren lokaal installeren xampp

Vervolgens klik je op de geel gemarkeerde startknoppen. Deze zorgen ervoor dat Apache en MySQL worden opgestart. Als de software goed werkt worden Apache en MySQL groen en krijg je een pop-up met de vraag welke verbindingen toegang hebben tot deze applicaties. Het is aan te raden alleen lokaal te werken via een privénetwerk.

Na deze stappen, kunnen we WordPress lokaal installeren.

WordPress Downloaden

WordPress downloaden doen we op de officiële website, wordpress.org. Op deze website staat altijd de laatste versie, hij is zowel in het Nederlands als in het Engels te downloaden. De Nederlandse versie kun je op deze pagina downloaden https://nl.wordpress.org/. Na het downloaden heb je een wordpress “zip file” op je pc staan. Dit “zip file” moet je uitpakken om de volgende stap te kunnen zetten, waar je het neerzet maakt niet uit, maar onthoudt de locatie.

Het WordPress zip file in XAMPP plaatsen

Nu de bestanden op de pc staan moeten we deze in de juiste map van XAMPP plaatsen. Als je XAMPP in de voorgestelde map hebt geïnstalleerd, dan is dit het adres C:/Program Files/XAMPP/htcdocs. Het gedownloade WordPress bestand moet je in deze map kopiëren.

wordpress lokaal installeren met XAMPP htdocs

Als je van plan bent meerdere websites op te gaan zetten, dan kun je WordPress hernomen naar “jouwwebsitenaam”.

Jouw WordPress omgeving weergegeven in de browser

Nu de bestanden in de juiste map staan, open je een browser (bijvoorbeeld Chrome) en vul je het volgende adres in, localhost/jouwwebsitenaam. Het laatste gedeelte vervang je voor de naam die je deze map hebt gegeven. Als alles goed is geïnstalleerd, wordt het onderstaande scherm zichtbaar:

WordPress lokaal installeren met xampp startscherm

Je ziet bij de punten 1 t/m 5 dat je een database moet aanmaken voor deze WordPress installatie.

Database aanmaken met phpMyAdmin

Om toegang te krijgen tot phpMyAdmin, navigeer je naar localhost/phpmyadmin/. Met deze tool kun je eenvoudig een databases aanmaken, die elke WordPress installatie nodig heeft. Na het invoeren van het adres verschijnt het onderstaande scherm. Om dit scherm weer te geven klik je op Databases (rechtsboven).

wordpress lokaal installeren met phpMyadmin

De database kun je elke gewenste naam geven, wel is het verstandig deze ergens te noteren, zodat je hem makkelijk terug kunt vinden.
Nadat we de database hebben aangemaakt, navigeren we terug naar localhost/jouwwebsitenaam. 

Nu kunnen we WordPress lokaal installeren

Als je terug bent bij het startscherm van WordPress, klik je op laten we starten. Er worden nu een aantal vragen over de database gesteld. Het enige wat je nodig hebt bij een lokale installatie is de databasenaam. De overige velden vul je als volgt in:

  • Gebruiksnaam : root
  • Wachtwoord :  Laat deze leeg
  • Hostnaam : localhost
  • Tabelprefix : wp_

Als alles goed is ingesteld, verschijnt het onderstaande scherm en kun je de installatie starten.

wordpress lokaal installeren met XAMPP installatie starten

Nadat je op de knop “De installatie starten” hebt geklikt, moet je de onderstaande velden invullen. Het begint met een titel voor je website en eindigt met de vraag of de zichtbaarheid voor zoekmachines geblokkeerd moet worden, wat overigens niet van toepassing is bij een lokale installatie. De overige velden kun je naar eigen inzicht invullen en ergens noteren. Als je alle onderstaande velden hebt ingevuld klik je op WordPress installeren.

wordpress lokaal installeren wachtwoord opgeven

Gefeliciteerd! WordPress is lokaal geïnstalleerd op je pc. Je kunt nu inloggen in je WordPress omgeving.

WordPress lokaal installeren gelukt

Ter aanvulling op het artikel kun je de deze video op YouTube nog even bekijken. WordPress Digital Class heeft er een heldere video over opgenomen.

Share This