In dit artikel gaan we verder met de WordPress handleiding en gaan we aan de slag met de basis WordPress instellingen. Nadat je WordPress hebt geïnstalleerd is het tijd om de basisinstellingen goed in te richten. Om dit te doen moet je inloggen in je WordPress website, na het inloggen verschijnt het dashboard en kunnen we aan de slag. De standaard backend ziet er uit zoals het onderstaande screenshot.

Dashboard ‹ WORDPRESS INSTELLINGEN — WordPress

Navigeer naar Instellingen

Aan de linkerkant staat het menu, navigeer nu naar instellingen. Het submenu klapt open en je krijgt de volgende opties te zien:

Algemene instellingen ‹ WORDPRESS INSTELLINGEN — WordPress

 

 

 

 

 

We starten met de instelling algemeen. Een gedeelte van deze instellingen heb je tijdens het installatieproces ingevoerd en kun je hier eventueel weer wijzigen.

WordPress Instellingen “Algemeen”

Met de eerste twee velden geef je de identiteit aan van je website aan. De Sitetitel en Ondertitel worden weergegeven in de tabbladen van je browser. Het is dus belangrijk dat je deze een omschrijving meegeeft wat past bij het onderwerp van je website. Dit doe je omdat zoekmachines hier op letten.
Het WordPress-adres en Siteadres kun je ongewijzigd laten, anders is je website niet meer bereikbaar.

Het E-mailadres heb je bij het installeren van WordPress opgegeven, maar kun je hier wijzigen. Als je bijvoorbeeld geen info adres hebt kun je hier een Gmail of Hotmail adres opgegeven. Dit adres wordt gebruikt voor meldingen en het opnieuw instellen van wachtwoorden etc.

Het Lidmaatschap en de rol van deze gebruikers moet je goed instellen, ook i.v.m spammers. Daarom is het niet verstandig om iedereen kan registreren aan te vinken. Hierdoor kan iedereen registreren en commentaar onder blogs plaatsen wat niet wenselijk is i.v.m. met spam-bots. De rol voor nieuwe gebruikers kun je op Abonnee laten staan.

Vervolgens stel je de Tijdzone, Datumnotatie, Tijdnotatie naar eigen inzicht in. Tijdens zomertijd is de Tijdzone voor Nederland UTC+2.
Tot slot stel je de Week begint op en de Websitetaal naar eigen wens in.

WordPress instellingen “Schrijven”

De instellingen Schrijven hebben betrekking op het publiceren van artikelen. De eerste optie geeft aan of je een standaard berichtencategorie wil gebruiken voor het plaatsen van artikelen. In ons geval hebben we nog geen categorieën aangemaakt, dus deze kun je eerst op “Uncategorized” laten staan. Als je een blog gaat schrijven kun je eenvoudig een passende categorie aanmaken. Het Standaard berichtformaat geef je naast standaard de volgende publicatie mogelijkheden:

Aside: Weergave zonder titel.
Afbeelding: Weergave als een afbeelding. Legt de nadruk op een afbeelding.
Video: Gebruik voor video’s. Geschikt voor een galerij video’s of een enkele video.
Citaat: Weergave om een citaat onder de aandacht te brengen. Deze vervangt de titel van een bericht.
Link: Hiermee kun je direct naar een andere post verwijzen of een post in een bijlage toevoegen.
Galerij: Weergave als een galerij, bedoeld voor een post met veel afbeeldingen.
Audio:
Wordt vaak gebruikt voor Podcasting. Je kunt meerdere bestanden per pagina uploaden.

Je kunt in alle posttypes content toevoegen, alleen de nadruk wordt gelegd door het type. Weet je niet zeker welk posttype het best bij jouw bericht past, dan kun je een paar testen. Naderhand kun je het altijd weer aanpassen. De weergave kan per theme verschillen.

WordPress instellingen Bericht via e-mail en Update services

Binnen WorPress bestaat de mogelijkheid om zonder in te loggen in de back-end berichten te plaatsten. De instellingen staan onder Bericht via e-mail. Deze optie kan handig zijn als je met gastbloggers werkt. Je kunt eventueel met zogenaamde shortcodes werken om het bericht als concept te uploaden. Hierdoor wordt het bericht niet direct gepubliceerd. Een complete uitleg staat op deze pagina: support.wordpress.com/post-by-email/
De laatste instelling op deze pagina is Update services. Deze optie was met name in het verleden een belangrijke instelling omdat het het indexatieproces kon versnellen. Tegenwoordig is het algoritme van Google vrij snel en wordt je nieuwe bericht meestal wel binnen een paar dagen geïndexeerd. Toch zou je naast de standaard http://rpc.pingomatic.com/ nog een paar URL’s kunnen toevoegen om het te te versnellen:

  • http://blogsearch.google.be/ping/RPC2
  • http://blogsearch.google.nl/ping/RPC2
  • http://ping.feedburner.com

Als je een Engelstalige website hebt zijn er nog veel meer services.
Tot slot klik je op Wijzigingen opslaan.

WordPress instellingen Lezen

In deze sectie staan slechts een paar instellingen die je eenvoudig kunt aanvinken. Als je nog geen pagina’s hebt aangemaakt, dan laat WordPress standaard je laatste berichten zien op de homepage. Wil je liever een statische pagina als homepage, dan moet je eerst een pagina aan te maken. Dit doe je door naar Pagina’s te navigeren. Linksboven staat Nieuwe pagina, klik deze aan en je kunt een nieuwe pagina aanmaken. Hoe je deze pagina inricht behandelen we in een vervolg artikel. Als de pagina is aangemaakt navigeer je terug naar de instellingen. Je kunt nu kiezen wat de Voorpagina en de Berichtpagina moet worden. De overige instellingen kun je laten staan en het is belangrijk dat er geen vink staat bij Blokkeer zoekmachines om deze site te indexeren. Als deze aangevinkt staat, dan wordt je site niet geïndexeerd in zoekmachines.

WordPress instellingen Reacties

Dit is een uitgebreid sectie en moet goed worden ingesteld om het spammers minder kans te geven.

Standaard berichtinstellingen

De eerste instelling, Probeer elk ander blog gelinkt in dit artikel te benaderen kan belangrijk zijn voor het opbouwen van backlinks. Het werkt als volgt; wanneer je een link in een artikel naar een ander blog plaatst, krijgt de website een melding dat je dit hebt gedaan d.m.v. een ping. In de meeste gevallen plaatsen deze blogs niet direct een link terug. Maar als je er vervolgens nog een mailtje achteraan stuurt wordt deze kans wel vergroot.
Als je besluit linkmeldingen toe te staan, dan kunnen mensen links en pingbacks in een reactie plaatsen.
De volgende instelling, bezoekers kunnen reageren op nieuwe artikelen geeft bezoekers de mogelijkheid om op artikelen te reageren. uit SEO perspectief is het verstandig om deze aangevinkt te laten staan. Als een bericht veel reacties krijgt is deze in de ogen van zoekmachines relevant en kan deze hoger worden geplaatst.

Overige reactie-instellingen

De instellingen bij Overige reacties-instellingen hebben betrekking op de manier hoe bezoekers reacties mogen achterlaten. Deze kun je naar eigen inzicht instellen. Als je reacties wilt bevorderen is het niet verstandig om het inloggen verplicht te stellen. De Geneste reacties toestaan wil zeggen dat er een limiet zit op het aantal reacties die op een reactie geplaatst mogen worden. Hieronder staat een voorbeeld van Geneste Reacties:

genestelde reactie wordpress instellingen

Meldingen en reacties toestaan

De laatste instellingen hebben betrekking op de meldingen die je ontvang wanneer iemand een reactie plaatst en of je reacties automatisch toelaat. Het is niet aan te raden om reacties automatisch goed te keuren, hierdoor kunnen spammers reacties onder je bericht gaan plaatsen wat je natuurlijk niet wilt.

WordPress Instellingen Media

Deze instellingen hebben betrekking op de afbeeldingen die je upload naar je website. Op het moment dat je een afbeelding upload kun je kiezen om de afbeelding op ware grote te plaatsen of om deze te verkleinen. Je kunt de afbeelding standaard verkleinen naar een Grote afmeting, een Gemiddelde afmeting of een Thumbnail. De standaardinstellingen kun je laten staan als je geen afwijkende maten wilt gebruiken.

WordPress Instellingen Permalinks

Met de Permalinks stel je een URL-structuur in. Het is aan te raden om deze links SEO vriendelijk in te stellen. Om dit te doen gebruik je de instelling Berichtnaam. Deze zorgt ervoor dat een bericht of pagina wordt gematcht met de titel wat goed is voor de vindbaarheid.

Met de laatste optie, Categoriebasis en Tagbasis kun je de URL-structuur verder personaliseren. Als je bijvoorbeeld geen onderwerpen in je URL structuur wil, dan pas je die hier aan. Denk hier wel goed over na, omdat je het naderhand wel kunt aanpassen, maar ook veel redirects moet plaatsen.

Share This