Er zijn meerdere manieren om WordPress te installeren. In dit korte artikel behandel ik één van de meest snelle en simpele manieren om dit te doen. Om dit te realiseren gaan we aan de slag met cPanel. Dit is een zogenaamd “hosting control panel”. In deze omgeving is het zeer eenvoudig om o.a. domeinnamen te koppelen, email-adressen aan te maken en websitesystemen te installeren.

Web Hosting

Aan de slag met WordPress installeren via cPanel

Afgelopen jaren heb ik meerdere hostingbedrijven geprobeerd, van goedkoop tot extreem duur. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij Siteground, dit kwalitatieve hostingbedrijf staat bekend om hun goede support en betrouwbare servers. Daarnaast werken ze met cPanel, zoals eerder genoemd één van de eenvoudigste manieren om je website mee te beheren en te installeren.

cPanel maakt gebruik van Softaculous auto-installer script, deze maakt het mogelijk om met één druk op de knop bijna elk CMS te installeren op een hostingpakket.

Voorbereidingen op de installatie

Zonder technisch te worden ga ik je nu uitleggen hoe je binnen 10 minuten je eigen website live kunt zetten.
Voordat je WordPress kunt installeren via cPanel moet je twee voorbereidingen treffen. De eerste is een domeinnaam. Zonder een online adres kun je geen website lanceren. Registreer dus eerst een domeinnaam. Als je ook nog geen hosting account hebt kun je die bij Siteground afsluiten. De kosten bedragen 3.95,- per maand en je krijgt hier een 1 domeinnaam bij. Als je een naam hebt geregistreerd, dan wordt het tijd om de domeinnaam aan je server te koppelen. Dit is zeer eenvoudig en als je bij Sitegroud een hostingpakket en een domeinnaam hebt afgesloten, dan worden deze automatisch aan elkaar gekoppeld.

Stap 1

Log-in op je hostingaccount > navigeer naar > Information & Settings. Het account DNS en soms het Account IP heb je nodig om de domeinnaam te koppelen aan je hostingpakket.

SiteGround wordpress installeren via cpanel domeinkoppelen

Stap 2

Ga naar het bedrijf waar je jouw domeinnaam hebt vastgelegd (dit is alleen noodzakelijk als je de domeinnaam extern hebt vastgelegd, buiten Siteground). Helaas heeft elke register (domein registratie bedrijf) een andere backend. Het is nu de bedoeling dat je de DNS(naamserver) wijzigt zodat deze naar de juiste hosting wijst. Mocht je er niet uitkomen, elke register weet direct wat je bedoelt en hoe je het moet instellen.

Domeinnaam toevoegen in cPanel

Nu je de domeinnaam hebt gekoppeld aan je hosting, wordt het tijd om de domeinnaam toe te voegen aan cPanel.
Dit doe je door te klikken op Go to cPanel. Vervolgens klik je op Addon Domains, het onderstaande scherm verschijnt.
Hierin vul je jouw domeinnaam in, de FTP en Root gegevens worden automatisch gevuld. Het wachtwoord kun je zelf bepalen of je kunt op “Password Generator klikken.

Wordpress installeren via cpanel domeinnaam addon

WordPress Installeren

Met de voorgaande stappen hebben we voorbereidingen getroffen om WordPress daadwerkelijk te kunnen installeren. Om dit te doen gaan we naar het start scherm van cPanel. Nu navigeer je naar AUTOINSTALLERS en klik je het logo van WordPress aan, deze twee stappen staan hieronder visueel weergegeven.

wordpress installeren cpanel stap2

Je krijgt nu een aantal installatievragen voorgeschoteld. De gene die je moet invullen staan hieronder vermeld.

Choose Protocol : Als je geen SSL certificaat hebt kies je http://.

Choose Domain : Selecteer de domeinnaam die je in de stappen hiervoor hebt aangemaakt.

In Directory, Database Name, Table Prefix – kun je leeg of onveranderd laten.

Site Name & Site Description: Deze kun je direct instellen, maar later ook altijd weer aanpassen.

Stel je voorkeuren in

Tot slot dien je een Username en wachtwoord in te stellen. Het Admin Email adres wordt gebruikt om notificaties naartoe te sturen, je kunt hiervoor ook een gmail, hotmail etc. adres voor gebruiken. Vergeet de taal niet te veranderen naar Nederlands of een andere taal naar jouw voorkeur.

wordpress installeren via cpanel username

Nu kun je op install klikken en wordt je WordPress website live gezet. En kun je inloggen via jouwdomein.xx/wp-admin.

Let op: Als je recent een domeinnaam hebt geregistreerd en gekoppeld aan je hosting kan het maximaal 24 uur duren voordat je website bereikbaar is.

Share This