Via FTP (file transport Protocol) WordPress installeren

Bij de meeste hostingproviders kun je gebruik maken van Cpanel of Directadmin. Met deze tools kun je met een paar klikken WordPress installeren. Als jouw hostingprovider hier geen gebruik van maakt, dan kun je met een FTP aan de slag. In dit artikel leg ik je precies uit hoe je WordPress installeert  met een FTP connectie.

Nog geen hostingprovider? 

Web Hosting

Voorbereiding WordPress installeren via FTP

Voordat je WordPress kunt installeren moet je eerst het CMS downloaden op je PC. Om dit te doen ga je naar WordPress.org/download. Op deze pagina staat altijd de laatste versie van WordPress.

Filezilla installeren

Nadat je WordPress hebt gedownload op je harde schijf moet je FTP software installeren. Deze software maakt het mogelijk om eenvoudig bestanden van je PC naar jouw server te uploaden. Filezilla is hier een voorbeeld van, je kunt het gratis downloaden.

Zorg dat je beschikt over de juiste inloggegevens

Elke hostingbedrijf heeft eigen inloggegevens voor FTP software. In de meeste gevallen ontvang je deze bij het afsluiten van een hostingpakket. Als dit niet het geval is kun je deze vinden in de beheeromgeving, of anders kun je deze aanvragen. De gegevens die je minimaal nodig hebt:

  • Host
  • Username
  • Password (deze stel je vaak zelf in)
  • FTP port (Meestal 21)

WordPress uploaden naar je server

Als het goed is kun je nu met Filezilla een connectie maken met je server. Als de connectie tot stand is gekomen, open je de public_html map. In deze map moet je de WordPress bestanden plaatsen.

Maak een MySQL Database aan

Nu de bestanden op de server staan moeten we een MySQL database aanmaken voor WordPress. Hoe je dit doet varieert per hostingprovider, informeer dus even waar jouw hostingbedrijf gebruik van maakt. In mijn geval wordt er gewerkt met Cpanel waarin ik eenvoudig een nieuwe database kan aanmaken. Cpanel kun je direct via de backend van je beheerpaneel bereiken of door jouwdoneinnaam.nl/cpanel in te voeren (jouwdomeinnaam vervangen voor je eigen domeinnaam).

Vervolgens kom je in de beheeromgeving van Cpanel en navigeer je naar DATABASES en klik je  op MySQL Databases.

Wordpress installeren Mysql

Geef de database een naam bij “New Database:” en klik op “Create Database“.

Maak een nieuwe gebruiker aan in de Database

Nu je de database hebt aangemaakt moet je een nieuwe gebruiker aanmaken om toegang te krijgen. Rechtsboven staat Jump to MySQL Users, klik hierop en je ziet het onderstaande scherm.

Wordpress installeren user aanmaken Mysql

Vul de bovenstaande gegevens naar eigen inzicht in en klik op Create a User. In sommige gevallen krijg je een vraag over User Privileges, geef de net aangemaakte gebruiker alle rechten. Schrijf de gegevens ergens op zodat je deze niet vergeet.

Aan de slag met WordPress

De eerste belangrijke stappen zijn gezet! Nu open je een browser en navigeer je naar jouw URL. Als je WordPress in de goede map hebt gezet krijg je de onderstaande melding. Er wordt aangeven dat je nog geen wp-config.php hebt aangemaakt. Het enige wat je nu hoeft te doen is klikken op Create a Configuration File.

wordpress installeren wp-config

Vervolgend krijg je de vraag of je alle voorbereidingen hebt getroffen die we in voorgaande stappen hebben afgerond. Dit hebben we dus gedaan, je kunt op Let’s go! klikken.

Wordpress installeren check

De database die we hebben aangemaakt komt nu van pas. Vul ze in en klik op Submit.

Wordpress installeren database gegevens invullen

Vervolgend kun je WordPress installeren, een site Title, een username, een password en email adres invullen. Vergeet tot slot niet te checken of je website indexeerbaar is. Hiervoor vink je het vinkje aan bij “Allow search engines to index this site”.

wordpress isntalleren webste titel en wachtwoord

Je kunt aan de slag met je WordPress website

Je kunt nu WordPress Installeren via FTP, gefeliciteerd! Houdt er rekening mee dat de lay-out van de screenshots kan afwijken, maar de stappen blijven identiek.

Share This