WordPress installeren via DirectAdmin is zeer gebruikelijk en eenvoudig zelf uit te voeren. DirectAdmin is hosting control software, wat vergelijkbaar is met cPanel, ook een veel gebruikte tool om WordPress mee te installeren.

Voordat we aan de slag kunnen met DirectAdmin moeten we eerst een domeinnaam vastleggen en een hostingpakket afsluiten die gebruik maakt van DirectAdmin. Als je dit hebt gedaan moet je de hosting aan de domeinnaam koppelen. In de volgende alinea leg ik je uit hoe dit werkt.

Web Hosting

 

Domeinnaam koppelen aan je hostingpakket

Een domeinnaam is je adres op internet, maar zonder website is deze natuurlijk niet bereikbaar. Om een website op jouw domeinnaam te kunnen zetten heb je een server nodig, waar je jouw website op kunt plaatsen. Deze server verbind je vervolgens met jouw domeinnaam. Als je DirectAdmin wilt gebruiken werkt dit als volgt:

  1. Zoek de “name server” van je hostingprovider op, vaak zijn dit twee servers. De eerste is primair en de tweede draait als back-up. Sommige hostingproviders hebben drie servers of meer. Deze gegevens heb je in de volgende stap nodig.
  2. Als je de “name server” hebt gevonden, log je in bij je “name register”, dit is het bedrijf waar je jouw domeinnaam hebt geregistreerd. Je moet nu de “Name servers” aanpassen met de gegevens van het hostingbedrijf. In de meeste gevallen hoef je het IP adres niet aan te passen en kun je deze leeg laten. Een voorbeeld van deze velden staat hieronder, maar de layout varieert per bedrijf.

 

Wordpress installeren via DirectAdmin server

Domeinnaam toevoegen in DirectAdmin

Het koppelen van jouw domeinnaam aan je hostingpakket, kan tot maximaal 24 uur duren. Je krijgt echter geen bericht dat het gelukt is en daarom kunnen we direct verder met de volgende stap, je domeinnaam toevoegen in DirectAdmin.

Inloggen in DirectAdmin

Nadat je bent ingelogd met de gegevens die je van jouw hostingpartij hebt ontvangen,kunnen we direct een domeinnaam toevoegen, door op Domain Administration te klikken. Het onderstaande scherm verschijnt.

domeinnaam toevoegen in directadmin

Je klikt nu op “Add Another Domain” het onderstaande schermt verschijnt en je kunt jouw domeinnaam toevoegen. Dit doe je zonder http:// of https:// toe te voegen. Als alles goed is ingesteld klik je op “Create”.

domeinnaam toevoegen hosting en directadmin

WordPress Installeren via DirectAdmin

Nu wordt het tijd om WordPress te installeren. Na het toevoegen van de domeinnaam navigeer je terug naar het startscherm door op “Home” te klikken. Vervolgens klik je op de zojuist aangemaakte domeinnaam. Op deze pagina scroll je helemaal naar beneden en zie je het onderstaande scherm.

wordpress installeren met app insatller

Je klikt nu WordPress aan. Klik in het scherm wat verschijnt op “Install”. De vragen die vervolgens verschijnen vul je in. Zie de highlights en aanwijzingen hieronder.

WordPress Basis instellingen directadmin

Gefeliciteerd! Nadat je op “Install” hebt geklikt is WordPress op jouw server en dus domeinnaam geïnstalleerd.
De back-end is standaard bereikbaar via jouwdomeinnaam.nl/wp-admin.

Let op: Als je website niet direct zichtbaar is, dan ligt dit meestal aan de koppeling tussen je domeinnaam en de server. Is je website na 24 uur nog niet bereikbaar, dan is het raadzaam om even contact op te nemen met jouw hostingprovider.

Share This