In deel vier van de WordPress handleiding gaan we aan de slag met WordPress gebruikers instellingen. Deze instellingen zijn belangrijk als er meer mensen op je website publiceren. Het komt vaak voor dat blogs met gastbloggers werken. Het is natuurlijk efficiënter om gastbloggers artikelen zelf te laten plaatsen, maar deze gebruikers wil je natuurlijk niet alle rechten geven. In dit geval kun je een gebruiker aanmaken met een auteurs rol. Er zijn naast Auteur nog vier rollen welke ik in dit artikel behandel.

Nieuwe gebruiker ‹ WORDPRESS INSTELLINGEN — WordPress

 

 

 

De Rol van Beheerder

Een Beheerder heeft alle rechten en kan nieuwe berichten schrijven, verwijderen en aanpassen. Naast content gerelateerde acties, kan de Beheerder ook plug-ins en Themes installeren en verwijderen. Tot slot kan de beheerder nieuwe gebruikers aanmaken, verwijderen en wachtwoorden aanpassen.

Deze rol is dus geschikt voor de site-eigenaar. Het is niet aan te raden om een gastblogger deze rechten te geven.

De Rol van de Redacteur

Gebruikers met de rol van Redacteur hebben de volledige rechten in de content sectie. Ze kunnen nieuwe content plaatsen, verwijderen en reacties goedkeuren of verwijderen.

Deze gebruikers hebben geen rechten om plug-ins en themes te installeren of te verwijderen. Een Redacteur is ook niet bevoegd om nieuwe gebruikers aan te maken of wijzigen in gebruikers aan te brengen.

De Rol van de Auteur

In de inleiding heb ik de rol van de Auteur al kort behandeld. Deze wordt dus vaak gebruikt voor gastbloggers, maar welke rechten heeft deze gebruiker precies?

Een Auteur kan zijn eigen berichten plaatsen, aanpassen en verwijderen. Een Auteur kan zijn eigen bericht verwijderen ook al is deze reeds gepubliceerd. Daarnaast kan iemand met deze rol geen categoriën aanmaken, maar ze kunnen wel nieuwe tags aanmaken.

Auteurs kunnen wel reacties zien, maar niet aanpassen of verwijderen. Omdat deze rol geen aanpassingen kan doen in de plug-ins, themes en gebruikers is het een redelijk veilige rol om aan iemand te geven.

De Rol van de Schrijver

Evenals de Rol van de Auteur is deze geschikt voor gastbloggers. Alleen heeft de Schrijver geen rechten om bijvoorbeeld afbeeldingen te uploaden. Dit kan onhandig zijn omdat je na de publicatie van een gastblogger zelf eventuele afbeeldingen moet uploaden.

De Schrijver mag net als de Auteur geen categoriën aanmaken, maar wel tags. Uiteraard kan de Schrijver geen plug-ins, themes of andere instellingen aanpassen.

De Rol van het Abonnee

Deze mensen kunnen alleen een profiel aanmaken en aanpassen. Ze hebben in een gewone WordPress omgeving geen rechten om content of andere instellingen te wijzigen, ze kunnen wel reacties plaatsen. Als je bijvoorbeeld een forum installeert, dan kunnen abonnees wel reacties en topics aanmaken.

Een nieuwe gebruiker aanmaken

Nu je bekend bent met de verschillende rollen, gaan we een nieuwe gebruiker aanmaken. Als je op Gebruikers klikt schuift deze open en verschijnt het onderstaande scherm:

Nieuwe gebruiker ‹ WORDPRESS INSTELLINGEN — WordPress(1)

Je vult de gevraagde informatie voor een nieuwe gebruiker in. Het wachtwoord kun je desgewenst aanpassen, als je dit niet doet dan stuurt WordPress een automatisch gegenereerd wachtwoord naar de nieuwe gebruiker. Om het aan te passen klik je op Wachtwoord tonen, vervolgens kun je hem aanpassen.
Standaard staat aangevinkt dat de nieuwe gebruiker een e-mailbericht ontvangt. Als je dit niet wilt, dan vink je deze uit.

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel beter begrijpt hoe je in WordPress gebruikers instellingen goed inricht.

Share This