in de vorige artikelen van de WordPress handleiding heb ik het al kort gehad over categorieën. Deze post is er volledig aan geweid. Dus na het lezen van deze pagina weet je alles van WordPress categorieën en kun je er mee aan de slag.

Wat is een WordPress Categorie 

Met categorieën kun je jouw berichten op onderwerp groeperen. Als je bijvoorbeeld een blog hebt over gezondheid en sport, dan wil je dat mensen die alleen interesse hebben in hardlopen eenvoudig alle berichten over dit onderwerp kunnen vinden. Daarnaast is het aanbrengen van categorieën goed voor zoekmachine optimalisatie. Als jouw website duidelijk hebt ingedeeld, dan is het voor Google veel duidelijker welke onderwerpen deze bevat en waar ze staan.

De URL-structuur

De URL-structuur kun je instellen in de Permalink sectie. Je kunt zelf kiezen hoe je deze weergeeft. De meest gebruikelijke manier is jouwdomeinnaam.nl/categorie/berichtnaam . Ook hier is het belangrijk dat je vooraf goed nadenkt over welke categorieën je wilt gaan aanmaken. Uiteraard kun je het naderhand aanpassen, maar je krijgt dan wel te maken met redirects en te veel redirect bevorderd de ranking van je website niet.

Een WordPress Categorie aanmaken

Nu je het basisprincipe van categorieën snapt wordt het tijd om er één aan te maken. Om dit te doen moet je logischerwijs eerst inloggen in WordPress vervolgens navigeer je naar Berichten en klik je op Categorieën.
Het onderstaande scherm verschijnt:

Categorieën ‹ WORDPRESS handleiding — WordPress

Aan de linkerkant onder het kopje “Nieuwe categorie toevoegen” start je met de naam. Zorg dat een hoofdonderwerp een brede term is waar meer je meerdere berichten onder kunt plaatsen. Als we eerste voorbeeld nemen, hardlopen, dan kun je bijvoorbeeld artikelen schrijven over hardloopschoenen, maar ook over hardloopvoeding. Deze zouden allebei onder de hoofdcategorie hardlopen kunnen vallen. Als je in een later stadium voldoende content hebt over beide onderwerpen dan kun je subcategorieën maken van hardloopschoenen en hardloopvoeding. Dit kun je aangeven bij de optie Hoofdcategorie. De slug kun je invoeren, als je deze leeg laat, dan neemt WordPress de Naam over. Sla vervolgens de categorie op, door op Nieuwe categorie toevoegen te klikken.

Omschrijving later aanpassen 

De meeste WordPress gebruikers staan er niet bij stil dat zoekmachines categorieën als pagina’s zien. Daarom is het verstandig content toe te voegen aan deze pagina’s. Als je het helemaal goed wilt doen kun je met behulp van de Yoast SEO plug-in ook een meta titel en omschrijving toevoegen. Om toegang te krijgen tot de omschrijving ga je met je muis op de categorie staan en klik je op Bewerken. Het onderstaande scherm verschijnt:

wordpress categorie beschrijving toevoegen

De Naam, Slug en hoofdcategorie hebben ik reeds behandeld. In het grijs gemarkeerde vlak kun je een Omschrijving toevoegen. Zorg ervoor dat je in ieder geval een H1 gebruikt en een paar regels tekst toevoegt gerelateerd aan het onderwerp. Een aantal WordPress thema’s laten de omschrijving niet zien. Daarom is het raadzaam voordat je een thema aanschaft te informeren of deze wordt weergegeven.
Als je de Yoast SEO plug-in hebt geinstalleerd dan staan deze opties onder de beschrijving.

Berichten plaatsen in meerdere categorieën

Als je een bericht heb geschreven die past in meerdere categorieën, is het soms lastig kiezen, en daarom plaats je ze in meerdere categorieën. Hoewel dit in de praktijk veelvuldig gebeurd, is het naar mijn inziens niet de beste optie. Dit heeft een paar redenen:

  • Ten eerste houden zoekmachines van duidelijkheid en één bericht in meerdere categorieën draagt hier niet aan bij.
  • De tweede reden is duplicated content, je hebt op meerde pagina’s dezelfde content staan.
  • Tot slot kunnen bezoekers het bericht vaker tegenkomen, niet bevorderlijk voor de “time on site”.

Het bovenstaande laat opnieuw zien dat het verstandig is om niet zomaar een paar categoriën aan te maken en keyword onderzoek moet doen. De software die ik hiervoor gebruik is KWFinder, klik op de onderstaande banner en probeer het gratis uit.

KWFinder - find long tail keywords with low SEO difficulty

Na het lezen van dit artikel kun je hopelijk aan de slag met aanmaken van categorieën in WordPress. Als je vragen hebt kun je ze hieronder stellen. Succes!

Share This