Als tekstschrijver mag je met allerlei interessante onderwerpen werken. Wanneer een onderwerp in jouw straatje ligt gaat dat gemakkelijk. Maar soms gaat jouw opdracht over iets waarmee je niet zo bekent bent. Dan is het tijd voor wat onderzoek. Met de hoeveelheid informatie op het internet kom je al ver. Hier zijn een paar tips die jou helpen een bron kritisch te bekijken en te beoordelen.

Wat is een goede bron?

De inhoud van een goede bron is afhankelijk van het onderwerp waarover je schrijft. Wanneer je een artikel met tips tegen acné schrijft kan jouw persoonlijke ervaring een goede bron zijn. Maar als jouw verhaal informatief is wil je zorgen voor betrouwbare broninformatie. De betrouwbaarheid van een bron kan je op meerdere manieren beoordelen.

De afkomst

De website waarop je een bron tegenkomt kan je al veel vertellen. Omdat iedereen op het internet mag publiceren is het een goed idee om de afkomst van de bron te bekijken. Als een website gelinkt is aan een officiële instelling, zoals de Oxford University, zegt dat iets over de betrouwbaarheid.

Het type tekst

Ook het type bron is belangrijk. Een betoog of opiniestuk heeft niet als doel om objectief te zijn. Hetzelfde geldt voor krantenartikelen en dagboeken. Als je op zoek bent naar wetenschappelijke informatie kan je het beste wetenschappelijke rapporten en publicaties als bron gebruiken. Die vind je gemakkelijk met Google Scholar, een zoekmachine die wetenschappelijke documenten filtert.

De auteur

Het is ook belangrijk om te kijken naar wie de auteur van de bron is. Welke functie heeft de auteur, over welke informatie beschikten ze en waar kwam die vandaan? Als de auteur van een bron gerenommeerd wetenschapper is zal de kwaliteit van de bron waarschijnlijk hoger zijn dan wanneer het een middelbare scholier is.

Lees de bron goed

Natuurlijk moet je de bron ook lezen. Let op de afkomst van de informatie, de data en getrokken conclusies. Houdt daarbij de afkomst en auteur in gedachten. Je zal uiteindelijk jouw kritische blik moeten gebruiken om te beoordelen hoe betrouwbaar de bron is. Vergeet tenslotte niet jouw bronnen duidelijk te vermelden. Dat maakt jouw artikel sterker en de lezer kan zien dat je onderzoek hebt gedaan. Zo weet je zeker dat de teksten die je schrijft gebaseerd zijn op goede, betrouwbare bronnen.

© DeContentbank

Share This