Website Hosting

Website Hosting

De meeste internetgebruikers hebben geen idee wat webhosting is. Best vreemd als je bedenkt dat eigenlijk het hele internet bestaat uit servers die met elkaar in verbinding staan. Dit is dus ook direct website hosting. Deze servers staan over de hele wereld en kun je het best vergelijken met de harde schijf van je laptop. Deze slaat lokaal bestanden op en zijn alleen toegankelijk voor jou, of je hebt last van malware. In het laatste geval kunnen hackers op het moment dat jij in verbinding staat met het internet toegang krijgen tot jouw harde schijf en bestanden overschrijven etc. Maar als het goed is heeft niemand toegang tot jouw harde schijf.
Bij website hosting staat de harde schijf in verbinding met het internet zodat deze bereikbaar is voor het publiek. Met alleen een server ben je er nog niet, sterker nog de meeste mensen beginnen met het registreren van een adres, of te wel een domeinnaam. Deze domeinnaam moet je koppelen aan je website hosting en vervolgens kunnen mensen je adres bereiken via een browser. Als je geen CMS zoals WordPress installeert of alles hard coded in de mappen zet, dan komen bezoekers op een lege pagina terecht. Overigens is de kans klein dat iemand je website bezoekt omdat je zonder content niet wordt geïndexeerd. Op een lege pagina kun je geen SEO(zoekmachine optimalisatie) toepassen.  

Aandachtspunten Website hosting

Het aanbod van website hosting is immens te noemen. Alleen al in Nederland zijn er honderden aanbieders. Wereldwijd gaat het om tienduizenden aanbieders. Als je zonder kennis op zoek gaat naar een geschikte hosting partner kun je na verloop van tijd verstrikt raken in termen waarvan je het bestaan niet kende. De verschillende type hosting staan op deze pagina “wat is webhosting”. De tips hieronder zijn van toepassing op elke type hosting en zijn het verifiëren meer dan waard.    

Zorg dat je bij de bron inkoopt

Website hosting is een gigantische markt en de concurrentie is moordend. Niet alle aanbieders nemen de moeite of missen de financiële middelen om zelf een server-park neer te zetten. In deze gevallen kopen ze hosting in bij een grote partij en zijn ze reseller. De kwaliteit van de hosting is in de meeste gevallen prima, maar de prijs en support zijn dit vaak niet.
Dit komt omdat de reseller marge nodig heeft voor bestaansrecht. Het tweede punt, de support gaat altijd over twee schijven. Als jij een probleem hebt moet de reseller eerst contact opnemen met de bron. Dit kost tijd en kan er in het slechtste geval voor zorgen dat jouw website langer offline is.

Let op de locatie van de server

Als je nooit eerder bezig bent geweest met het kiezen van website hosting, dan zal dit punt je vast verbazen. De fysieke locatie van de server heeft veel invloed op de snelheid van je website. Als je een Nederlandse site hebt, maar een hostingbedrijf in Amerika dan kan het even duren voordat de verbinding tot stand komt. Hoewel dit milliseconden zijn kun je in dit geval beter kiezen voor een hostingbedrijf die servers in Europa heeft staan. Google hecht veel waarde aan usability, de snelheid is hier onderdeel van. Als je wil testen hoe snel je huidige website is kun je dit met de volgende tool doen: https://tools.pingdom.com/ let er op dat je de juiste locatie ingeeft.

Is de hosting flexibel

Niks is vervelender als je na verloop van tijd tegen een data of geheugen limiet aanloopt. In sommige gevallen is het een hels karwei om alles op een grotere en snellere server te zetten zodat je bereikbaar bent voor al je bezoekers. Daarom is het bij de keuze belangrijk om goed na te denken over jouw groeipotentie. Als je het idee hebt dat je direct veel bezoekers krijgt en dat dit blijft groeien, kies dan VPS of Cloud hosting. Deze zijn beide eenvoudig te schalen.   

Hoe is de support

Op voorhand is dit natuurlijk moeilijk te zeggen, de ervaring zou dit uit moeten wijzen. Je kunt natuurlijk wel zien hoe de support is ingericht. Is het bedrijf telefonisch bereikbaar, maken ze gebruik van live-chat, is er een forum aanwezig (zo ja, hoe actief is deze) en hoe wordt het bedrijf beoordeelt op Facebook/Twitter/Google. Allemaal factoren die je van te voren kunt checken alvorens je een keuze maakt.

Op dit moment werk ik met Siteground. Omdat ik met redelijk wat hostingbedrijven heb samengewerkt durf ik wel te zeggen dat de support van Siteground ongeëvenaard is. Ze zijn dag en nacht bereikbaar via de live-chat en doen vaak veel meer dan van een gemiddeld hostingbedrijf verwacht mag worden. Daarnaast zijn de servers gewoon goed en betrouwbaar.

Kun je eenvoudig een ssl certificaat installeren

Veiligheid wordt steeds belangrijker, niet alleen in de ogen van internetgebruikers, maar ook in die van Google. Hoewel op dit moment het gewicht van een SSL certificaat (https://) een kleine invloed heeft op SEO (zoekmachine optimalisatie) wordt het gewicht hiervan in de toekomst waarschijnlijk zwaarder. Als je een nieuwe website wilt starten en je bent van plan om veel content te gaan plaatsen, dan wil ik je adviseren om direct met een SSL te starten. Er komt een punt dat iedereen overgaat naar SSL. Websites die veel autoriteit hebben opgebouwd en nog werken met http ipv https moeten zogenaamde 301-redirects plaatsen. De meeste SEO professionals verkondigen dat een 301-redirect alle waarde doorgeeft naar de nieuwe bestemming, dit klopt niet. Er gaat altijd een paar procent waarde verloren als je deze gebruikt. Als je 100 000 bezoekers per maand hebt en je verliest 3-4 procent door redirects dan ben je dus duizenden bezoekers kwijt. Begin daarom in het geval van een nieuwe website direct met een SSL certificaat.

Internet Marketing Kennisbanken

Webhosting Kennisbank

Wat is Webhosting
Webhosting Vergelijken
Goedkope Webhosting
WordPress Hosting
Magento Hosting

Internet marketing kennisbanken

SEO (zoekmachine optimalisatie)
Webhosting
Email Marketing
Online Adverteren
WordPress

 

Share This