De vraag “wat is WordPress?” wordt door iemand in de online industrie niet meer gesteld. Dit komt omdat WordPress wereldwijd het meest gebuikte CMS (content management systeem) is. Maar voor mensen die niet eerder in aanraking zijn geweest met het ontwikkelen van een website is het een terechte vraag, die ik in dit artikel beantwoord. Dit is overigens het eerste artikel van de WordPress handleiding.

Hoe is WordPress ontstaan

Matt Mullenweg is de oprichter van WordPress, wat in 2003 het levenslicht vond en werd gebouwd in PHP en MySQL. In de begindagen waren er slecht een handjevol gebruikers en werd het gebruikt door bloggers. Sinds die tijd is er veel veranderd, de software wordt al lang niet meer alleen gebruikt door bloggers. Er zijn miljoenen gebruikers die het CMS inzetten voor gewone websites, webshops en natuurlijk ook nog voor blogs.

Wat is een CMS?

De term CMS is een paar keer gevallen, maar misschien ben je niet bekend met deze term, daarom deze korte uitleg:
CMS staat voor Content Management Systeem. Dit systeem installeer je bij een hostingprovider en koppel je aan jouw domeinnaam. Een CMS is eigenlijk een laag over de code heen zodat je eenvoudig pagina’s, berichten en het design kunt aanpassen, zonder dat je kennis hoeft te hebben van code.

WordPress is Open Source

WordPress is open source wat wil zeggen dat de code achter het CMS aangepast mag worden. Als je geen programmeur bent, zou je kunnen denken dat jij er niks mee kunt, maar vergis je niet! Door het open source karakter zijn er legio programmeurs die met het systeem kunnen werken, waardoor de ontwikkelingskosten meevallen. Daarnaast zijn er veel plug-ins voor WordPress ontwikkeld, zowel gratis als betaald. Een goed voorbeeld van zo’n plug-in, is WooCommerce. Dit is een plug-in waarmee je in een handomdraai een webshop integreert in je website. De standaard editie is gratis en hiermee kun je een prima webwinkel maken. Er zijn naast WooCommerce nog duizenden plug-ins waarmee je jouw website kunt verbeteren. Het is overigens niet altijd beter om voor alles een plug-in te installeren, je website kan hierdoor trager worden.

Er is een grote WordPress community

Omdat er zoveel mensen gebruikmaken van WordPress, zijn er veel fora en community’s ontstaan. In deze community’s wordt veel informatie uitgewisseld en helpen mensen elkaar. Er worden ook regelmatig bijeenkomsten georganiseerd door WordCamp. De bijeenkomsten vinden met name plaats in Amerika, maar af en toe wordt er ook één gehouden in Europa.
Het voordeel van deze community’s is dat je altijd wel informatie kunt vinden als je ergens niet uitkomt, YouTube is ook een goede bron voor “how to video’s”

Op Mr Internet staat alle informatie om zelf een WordPress website te maken. De artikelen op de handleidingspagina zijn genummerd zodat je stap voor stap kunt werken.

Share This