Wat is Webhosting

Wat is webhosting

Wat is webhosting is een vraag die veel verschillende antwoorden kent. “Web” kun je vervangen voor online en “hosting” voor een provider die er voor zorgt dat je online bereikbaar bent. Online kun je zijn met een website, een applicatie of met een server.
Webhosting in welke vorm dan ook is niks anders dan ruimte op een server. Deze ruimte wordt in het geval van een website gevuld met een CMS (Custom Management Systeem), WordPress is hier een voorbeeld van. Het CMS kun je vullen met afbeeldingen, teksten, producten etc.
Op deze pagina worden de verschillende type hosting beschreven. Op de
Pagina “webhosting vergelijken” worden de bekendste hosting-bedrijven met elkaar vergeleken.  

Welke webhosting soorten zijn er?  

Een decennium geleden was de vraag “wat is webhosting” een stuk eenvoudiger te beantwoorden. Destijds had je een eigen server (dedicated server) of een gedeelde server (shared hosting), en was de snelheid niet echt afhankelijk van de webhosting, maar meer van de internetverbinding. Nu is het aanbod veel diverser en is de snelheid wel degelijk afhankelijk van het hostingbedrijf en niet meer van de internetverbinding.

Shared hosting

Shared hosting is de meest voordelige manier van hosten. Het wil niks anders zeggen dat je een server deelt met andere websites (voor applicaties is het minder geschikt).
Er bestaan veel misvattingen over shared hosting, dit komt door de grote verschillen in kwaliteit. Sommige hostingbedrijven bieden het aan voor minder dan 1,- euro per maand. Op deze servers staan vaak heel veel sites en is de capaciteit voor jouw website beperkt. Dit resulteert vaak in een trage website en regelmatig downtime.
Gelukkig zijn er ook hostingbedrijven die uitstekende shared hosting aanbieden. Deze bedrijven beperken het aantal website op één server en kijken ook daadwerkelijk wat voor websites er op de server staan, als dit spam websites zijn worden ze verwijderd. Daarnaast werken ze vaak met een backup-servers waardoor je website nagenoeg nooit off-line is.
Als je een beperkt budget hebt en niet direct duizenden bezoekers verwacht, dan is shared hosting een prima keuze. Let wel op kwaliteit en investeer een paar euro in kwaliteit. Persoonlijk ben ik erg tevreden over SiteGroud, de support en de snelheid zijn uitstekend.

VPS hosting

VPS staat voor Virtual Private Server. Een VPS is ook een gedeelde server maar de inrichting is compleet anders in vergelijk met shared hosting. In de eerste plaats staan er op een VPS veel minder websites, normaal gesproken niet meer dan 15 a 20.
Het grote verschil tussen shared hosting en een VPS is de verdeling van de server. Bij een VPS krijg je een vast deel van een server toegewezen. Dus als één server 150-GB groot is en 15-GB RAM heeft wordt deze evenredig verdeeld. Als er tien afnemers zijn heeft iedereen dus 15-GB ruimte en 1,5 GB RAM. Als een afnemer te veel capaciteit gebruikt gaan zijn websites down en merken de andere afnemers dit niet.
Een ander voordeel van VPS is de schaalbaarheid. Als je steeds meer bezoeker krijgt kun je eenvoudig uitbreiden. Je maakt dan aanspraak op een groter deel van de server door meer RAM en of schrijfruimte te kopen.
Natuurlijk zijn er in de VPS markt grote verschillen in kwaliteit. Het begint bij 10,- euro en eindigt bij honderden euro’s per maand. Met een VPS van 25,- euro kom je vaak een heel eind of je moet meer dan 50 000 bezoekers per maand hebben. Als het goed is heb je dan ook voldoende inkomsten om meer uit te geven aan hosting. Inmotionhosting en Dreamhost zijn zowel betaalbaar als betrouwbare aanbieders.

Cloud Hosting

Cloud hosting is vergelijkbaar met VPS hosting. Er zijn aanbieders die er geen onderscheid in maken, maar er zijn wel degelijk verschillen. Waarbij een VPS de capaciteit evenredig verdeeld doet cloud hosting dit niet, deze kijkt welke website of applicatie capaciteit nodig heeft en welke niet. Het is dus een zeer dynamische vorm van hosting en kan zorgen voor extreem goede prestaties. Daarnaast heb je veel minder last van eventuele DDOS (een methode om de server te overbelasten) aanvallen. Op het moment dat één server wordt aangevallen wordt de capaciteit van andere servers gevraagd. Cloud hosting bestaat dan ook altijd uit meerdere servers anders spreek je van een VPS. Cloud hosting wordt met name gebruikt door multinationals, Amazon en Google zijn de grootste aanbieders.

Dedicated server

Op een dedicated server heb je geen last van andere websites, de enige websites die op deze server staan zijn die van jouw. Je moet wel heel veel websites/verkeer hebben wil je niet uit de voeten kunnen met één dedicated server.
Omdat je de beschikking krijgt over één volledige server ben je zeer flexibel wat betreft de inrichting. Je kunt bijvoorbeeld voor een Linux server of Windows server gaan. Een nadeel van deze flexibiliteit is dat je wel verstand moet hebben van server-technologie, in de meeste gevallen is de server “unmanaged” wat wil zeggen dat er zelf een besturingssysteem, een security systeem en een server admin moet worden geïnstalleerd. Een tijdrovende klus als je er geen verstand van hebt. Het is natuurlijk wel te leren en er zijn legio “how to” YouTube filmpjes over te vinden. Als je geen zin hebt om het dit zelf te doen, dan kun je voor een managed server gaan. Bovenstaande zaken worden dan geregeld. Natuurlijk hangt hier een prijskaartje aan, nogmaals het is afhankelijk waar je de prioriteit legt.

Conclusie wat is webhosting

Ik hoop dat ik je enigszins antwoord heb gegeven op de vraag “wat is webhosting”?
Het is een vrij technisch onderwerp en de meeste mensen besteden er niet al te veel aandacht aan. Met name de Nederlandse hostingbedrijven spinnen hier garen bij. Vaak kopen deze bedrijven een paar servers bij grote bedrijven en verkopen deze weer door aan de nietsvermoedende afnemer die vervolgens jaren teveel betaald. Probeer daarom altijd de hosting direct bij de bron in te kopen. De bedrijven vernoemd in de tekst behoren tot dit type.
Tot slot kun alleen jij bepalen welke hosting het best bij jouw situatie past. Als je een beginner bent en je wilt wat dingen gaan proberen, dan kun je prima starten met shared hosting. Mensen die al wat langer online zijn en mooie bezoekersaantallen hebben zouden in ieder geval eens moeten kijken naar VPS hosting.

Internet Marketing Kennisbanken

Webhosting Kennisbank

Website Hosting
Webhosting Vergelijken
Goedkope Webhosting
WordPress Hosting
Magento Hosting

Internet marketing kennisbanken

SEO (zoekmachine optimalisatie)
Webhosting
Email Marketing
Online Adverteren
WordPress

 

Share This