Een landingspagina..wat is dat precies?

Je moet als blogger natuurlijk altijd je lezers als uitgangspunt gebruiken en goed behapbare stukken publiceren, anders heb jijzelf als blogger niks aan de tekst, omdat het simpelweg niet wordt gelezen en je er natuurlijk niemand mee helpt.
Ik zie veel internetmarketingblogs voorbij komen waarbij gemakshalve wordt aangenomen dat de lezer al het ‘vakjargon’ wel begrijpt en het anders maar opzoekt in Google.
Daarom dit blog, en misschien schrijf ik wel meer blogs over een aantal basistechnieken die niet meer uit het internetmarketingwereldje weg te denken zijn. Goed, dit artikel gaat over een heel effectief middel; een landingspagina.

Wat is een landingspagina?

Het is een pagina die vanuit één of meerdere kanalen verkeer krijgt, met (als je het goed doet) één specifiek doel. Om je snel een idee te geven van landingspagina’s heb ik hieronder een aantal voorbeelden neergezet:

  • Een registratie pagina voor een webinar, verkeer uit social media ( één doel : bezoekers moeten zich inschrijven voor het webinar)
  • Lanceerpagina waar bezoekers hun e-mailadres kunnen achterlaten om op de hoogte te blijven van jouw product/dienst
  • Verkooppagina waar de voordelen van jouw product op staan (één doel, ze kopen jou product/dienst)
  • E-book downloadpagina waar bezoekers in ruil voor jouw E-book hun e-mailadres achterlaten
  • etc. Bedenk voor jouw product/diens een paar mogelijke landingspagina’s

Stel je hebt al een pagina met één van de bovenstaande voorbeelden, maar is het dan ook een goede landingspagina?  Met een auto zonder banden kom je niet ver, dus ook niet met semi-landingspagina.

Aan welke eisen moet een landingspagina voldoen?

Je moet natuurlijk niks, maar je hebt in het landingspaginaland toch wel een paar basisprincipes die je het best voor ‘waar’ kunt aannemen:

  • Zorg dat je geen navigatiemenu hebt op je landingspagina ( Bezoekers moeten geen ‘escape’ hebben)
  • Plaats geen social media buttons op de landingspagina
  • Wissel af tussen tekst en afbeeldingen (zorg dat mensen niet al te veel tekst moeten doorploeteren)
  • Zorg er voor dat je landingspagina responsive is (geschikt voor alle devices)
  • Geef bezoekers niet onnodig veel call’s to action, bij voorkeur één

Waar moet ik een landingspagina neerzetten?

We krijgen vaak de vraag: waar moet ik de landingspagina op mijn website neerzetten? Als je het heel zwart/wit bekijkt heb je niet per definitie een website nodig om een landingspagina te lanceren. Sommige mensen vinden dit maar moeilijk te begrijpen maar het is eigenlijk heel simpel, je stuurt verkeer vanuit betaalde advertenties naar je landingspagina het maakt deze bezoekers niet uit of jij een website hebt ja of nee. Ze hebben gereageerd op de tekst/afbeelding die je bij de advertentie hebt gezet en besluiten op dat moment dat de advertentie relevant voor hun is. Je landingspagina moet goed aansluiten op de advertentie en uiteindelijk moet je de bezoekers maar één mogelijke actie aanbieden (zie de voorbeelden bij : wat is een landingspagina).

Het is overigens niet verkeerd om een een landingspagina op je website te zetten. Denk in dit geval wel na over de weg naar de landingspagina toe. Je kunt er voor kiezen een link te plaatsen op de homepage, maar onder een blog met relevante informatie kun je ook prima een link naar jouw landingspagina zetten. In dit geval heb je door middel van het blog al een klein beetje autoriteit opgebouwd en  vergroot je de kans dat bezoekers ook daadwerkelijk ingaan op de door jouw gevraagde actie.

Wat gebeurt er na de landingspagina?

Dit is natuurlijk helemaal aan jouw, maar niks doen is geen optie. Als bezoekers zich hebben ingeschreven op jouw mailinglijst is het wel handig dat je hier wat mee doet. In de meeste gevallen gaat vanaf dat moment je autoresponder lopen (automatisch gegenereerde mails).
Als je als doel hebt het vergroten van je mailbestand dan kun je door middel van een goede autoresponder mensen waarde geven om ze vervolgens op een simpele manier jouw product/dienst aan te bieden, en dit doe je vanuit je mail natuurlijk ook weer met een link naar je landingspagina!

 

Share This