Wat is Dropshipping en wat zijn de voor en nadelen?

Dropshipping is een methode waarbij de retailer geen voorraad hoeft aan te houden. Bestellingen die bij jou als dropshipper binnen komen kun je direct doorzetten naar je leverancier en die heeft dan de taak om  het product bij de consument af te leveren. Dropshipping heeft veel voor en nadelen. We behandelen in dit artikel een strategie die je kunt hanteren en kijken naar de valkuilen en kansen die gepaard gaan met dropshipping.

Ten eerste een aantal voordelen van Dropshipping:

  • De investering. Als webshop ondernemer heb je een virtuele winkel, dus waarom zou je dan een fysieke voorraad aanhouden en geen virtuele? Dropshipping kan je voorinvestering flink reduceren en je voelt wellicht minder druk van een grote voorraad. Het voorraadbeheer wat doorgaans veel tijd kost hoef je niet zelf te doen en je hebt geen opslagruimte nodig.
  • De locatie. Als je wereldwijd producten verkoopt of wilt gaan verkopen is de locatie van je voorraad een belangrijke factor in je bedrijf. Als je in dit geval een dropshipper vindt met meerdere locaties kan dit qua verzendkosten enorm schelen.
  • Grote producten. Stel je voor je verkoopt online zonnebanken, dit is een zwaar en redelijk kostbaar product. Als je dit product op voorraad wil nemen kost je dit een klein fortuin en je betaald eerst verzendkosten van de leverancier naar je eigen adres en vervolgens ben je weer aan de beurt om het bij de consument te krijgen. Als je al deze kosten moet doorbereken naar je klant dan ben je vaak niet meer concurrerend. In dit geval is dropshipping een goede methode.

Ten tweede een aantal nadelen van Dropshipping:

  • Hoge inkoopprijs. In veel gevallen is je inkoopprijs een stuk hoger als je gebruik maakt van dropshipping. Dit is natuurlijk ook logisch, een leverancier moet meer handelingen verrichten per product.
  • Weinig invloed. Je bent overgeleverd aan de bedrijfsvoering van de dropshipper. Het kan zijn dat de opslagkosten en verzendkosten die worden doorgerekend niet marktconform zijn.
  • Voorraad up to date? In veel gevallen is het monnikenwerk om de voorraad up to date te houden. Je moet je voorstellen dat er bij een (goede) dropshipper honderden bestellingen per dag binnenkomen. Dus heb je maandag een mooie banner gemaakt voor product X dan kan het zijn dat dit product woensdag niet meer voorradig is en jij net 10 bestellingen binnen hebt, dit is erg frustrerend natuurlijk! Er zijn ook dropshippers waarmee je een directe koppeling kunt maken met je voorraad, in veel gevallen maken ze gebruik van Magento.

Ik ben niet voor of tegen dropshipping, het is afhankelijk van je situatie. Als je wilt starten met een webshop, maar je hebt geen gigantisch budget dan kun je via dropshipping zonder veel risico een webshop starten.  Als je grotere ambities hebt dan een tweede inkomen kun je beter direct uit voorraad gaan werken.

Share This