Wat is Affiliate Marketing?

De vraag “Wat is affiliate marketing?” wordt mij regelmatig gesteld. Op deze pagina van de affiliate marketing kennisbank geef ik je antwoord op de vraag “Wat is affiliate marketing?”. Deze pagina is dan ook niet bedoeld voor de doorgewinterde affiliate marketeer.

Wat is Affiliate Marketing a.d.h.v. een offline praktijkvoorbeeld

De beste manier om de werking van affiliate marketing te verduidelijken is aan de hand van een sprekend offline voorbeeld. Bij dezen: Als voorbeeld neem ik een autogarage genaamd Het Bandenpaleis. Zoals de naam doet vermoeden wisselt deze garage enkel en alleen banden. Het bandenpaleis begint steeds beter te lopen door hun USP (snel en goedkoop). De klanten die de garage bezoeken vragen de monteurs regelmatig naar een adres waar ze een kleine beurt kunnen uitvoeren. De eigenaar, John van Het Bandenpaleis heeft overwogen om ook kleine beurten te gaan uitvoeren, maar heeft toch besloten om gespecialiseerd te blijven in het wisselen van banden. John is natuurlijk een rasechte ondernemer en wil wel wat verdienen aan kleine beurten.
Hij benaderd Garage Breda die deze dienst aanbiedt en spreekt het volgende af: klanten van John krijgen een kortingscoupon om een kleine beurt uit te laten voeren bij Garage Breda. Als klanten deze coupon inleveren krijgt John 10% van deze factuur. Maandelijks leveren 50 klanten deze kortingscoupon in. Het gemiddelde orderbedrag bedraagt 200 euro, John ontvangt maandelijks 50 x 20,- euro = 1000,- euro. Natuurlijk is dit systeem niet honderd procent waterdicht, omdat John niet 1 op 1 kan controleren of garage Breda alles eerlijk doorgeeft.

Affiliate marketing online

Ik hoop dat de het antwoord op de vraag “Wat is affiliate marketing” door het bovenstaande voorbeeld al iets duidelijker is geworden. Laten we online verder gaan. Het bovenstaande voorbeeld brengt vraag en aanbod bij elkaar. Zo kun je affiliate marketing ook zien, mensen met een product of dienst zoeken afnemers.
Online kunnen deze afnemers gevonden worden door online adverteren, social media of SEO. In het geval van online adverteren kost het direct budget zonder garanties op conversies. Bij social media wordt het organisch bereik steeds kleiner, en zul je dus ook moeten betalen. SEO (zoekmachine optimalisatie) is extreem belangrijk om je afnemers te bereiken, maar wel een lange termijn strategie. Bij affiliate marketing wordt er alleen afgerekend op het moment van een conversie (transactie). Een advertiser loopt weinig risico omdat deze alleen betaald op het moment dat er daadwerkelijk een product of dienst wordt afgenomen.

Publishers en Advertisers

Ondertussen begrijp je dat er altijd twee partijen betrokken zijn bij affiliate marketing. Deze partijen zijn worden publishers en advertisers genoemd. De publisher biedt de advertiser relevant verkeer aan. Dit kan verkeer zijn op een website, een maillist, een social media kanaal etc. Als Een bezoeker die afkomstig is van de publisher een transactie verricht op de site van de advertiser, dan keert deze een percentage van de transactie uit aan de publisher.

Aanmelden affiliate netwerk

Als je je aanmeld bij een advertiser krijg je een persoonlijke link waarmee getrackt kan worden wie via jouw link bij de advertiser terecht komt. Meestal doen mensen niet direct een aankoop op een website en daarom onthoudt de publisher dat jij de eerste was die deze prospect heeft aangedragen. De duur van deze periode verschilt per partij, minimaal 30 dagen is gangbaar. De statistieken kun je raadplegen in het dashboard van de publisher, hier kun je vaak zien hoeveel mensen je hebt doorverwezen, hoeveel je hebt verdient en heb je de beschikking over promotiemateriaal. In dit geval sluit je direct een overeenkomst met de advertiser af. Je kunt ook kiezen om te gaan samenwerken met een affiliate netwerk (TradeTracker, Daisycon, Sonnox), bij deze netwerken heb je de keuze uit heel veel advertisers. De vergoedingen zijn wel iets lager omdat het netwerk een klein deel van het percentage in rekening brengt.
Op de pagina “Affiliate Marketing in Nederland” geef ik meer uitleg over deze netwerken.

Voor wie is Affiliate Marketing geschikt

Vanuit advertisers perspectief kun je affiliate marketing in de volgende gevallen goed inzetten:

  • Veel marge hebt op je producten of diensten.
  • Het product of dienst voldoende schaalbaar is (SaaS).
  • Er direct een conversie plaats kan vinden (dit kunnnen bijvoorbeeld ook het achterlaten van NAW-gegevens zijn).

Vanuit publishers perspectief kun je affiliate marketing in de volgende gevallen goed inzetten:

  • Je hebt een website met veel verkeer.
  • Je hebt social media kanalen met een grote following en een hoge engagement.
  • Je hebt een maillijst.
  • Je hebt kennis om in Google of social media te adverteren en kunt sturen op ROI.

Wereldwijd zijn er aardig wat bloggers in uiteenlopende nichemarkten met respectabele bezoekersaantallen.
Om geld te verdienen met een blog heb je een aantal mogelijkheden, Google AdSense, direct bannerruimte verkopen en affiliate marketing. De laatste is in de meeste gevallen het meest lucratief.

Internet Marketing Kennisbank Navigatie

Affiliate Marketing Pagina’s

Affiliate Marketing in Nederland
Affiliate Marketing zonder website
Affiliate Marketing Tips

Internet Marketing Kennisbank

WordPress
SEO (Zoekmachine optimalisatie)
Online adverteren
Email marketing
Webhosting
Affiliate marketing

Share This