SEMrush maakt een SEO consultant bijna overbodig
SEO (zoekmachine optimalisatie) is er de afgelopen jaren niet makkelijker op geworden. Het aantal keywords die mensen gebruiken in zoekmachines om producten, diensten, nieuws te zoeken is nou eenmaal beperkt. Website eigenaren willen allemaal op een van de eerste drie plekken staan, zonder hiervoor te moeten betalen. Om dit te bewerkstelligen gebruiken SEO consultants tools, deze tools geven inzichten in:
- Keyword difficulty (hoe moeilijk is het om te scoren op een keyword).
- Backlinks (waar heeft de concurrentie backlinks geplaatst).
- Volume (hoeveel volume zit er op een keyword).
- Bevat de website geen fouten die schadelijk zijn voor de SEO.
- Keyword suggesties.
- Etc.
Een van de grootste SEO tools is SEMrush. In dit artikel laat ik je de mogelijkheden zien en kun je het ook direct zelf uitproberen.
Wat is SEMrush precies
SEMrush is een alles in één concurrentie analyse tool en een keywords research tool. Het bedrijf werd in 2008 opgericht. In die tijd was de tool uniek omdat het direct inzicht gaf hoe de concurrentie te werk ging. Tegenwoordig zijn er meer bedrijven die deze inzichten kunnen verschaffen, maar SEMrush is de grondlegger.
We gaan alle functies stap voor stap behandelen.
Het dashboard
Nadat je inlogt in SEMrush kom je in het bovenstaande dashboard terecht. Bovenin staat de zoekbalk, hiermee kun je een domeinnaam of een keyword analyseren. Onder de zoekbalk staat Domain Analytics, hierin kun je projecten aanmaken. In mijn geval zie je 4 projecten staan. Je kunt een domeinnaam toevoegen door op “Add domain” te klikken. Als je dit doet heeft SEMrush even tijd nodig om de data te vullen, als je dit hebt gedaan krijg je inzichten in backlinks, keyword posities, advertenties en de belangrijkste concurrenten.
Aan de linkerkant zie je een aantal opties, we beginnen met:
Domain Analytics
In de tab Domain Analytics kun je gedetailleerd zien hoe de concurrentie ervoor staat en hoe jij hier op kunt anticiperen.
Overview
De overview geeft inzicht in het verkeer wat wordt gegenereerd door organische keywords. Omdat SEO software altijd met een eigen Algoritme werkt is het organische verkeer een schatting welke altijd licht afwijkt van de realiteit. In het geval van Carsom zou het organische verkeer iets afwijken. Naast de het organische verkeer staat “Paid Search” Deze geeft weer hoeveel er wordt uitgegeven aan AdWords en hoeveel keywords er worden gebruikt. Naast “Paid Search” staan “Backlinks” In het geval van Carsom is het aantal backlinks zeer beperkt tot 173. Onder 173 wordt er onderscheid gemaakt tussen Reffering Domain en Referring IPs.
Tot slot kun je in deze kolom zien of er gebruik wordt gemaakt van Display Advertising.
Organic Research
De tab “Organic Research” gaat dieper in op de keywords die verkeer genereren. Met name de posities van verschillende keywords is erg bruikbaar. Bij Carsom zie je bijvoorbeeld dat ze met het keyword “bougie vervangen op nr 1 staan. Dit keyword heeft een volume van 260 zoekopdrachten per maand en een KD (keyword difficulty) van slechts 0.12. Een webshop in auto-onderdelen kan hier eenvoudig op inspelen door een goede pagina te maken voor dit keyword.
Position Changes
De tab “Positions Changes” geeft weer of er keywords bij zijn gekomen of verloren. Er zijn verschillende redenen waarom keywords verloren gaan. De twee belangrijkste redenen zijn:
- Een update van Google waardoor de pagina niet meer voldoet aan de richtlijnen van Google.
- Er is een pagina verwijderd of niet goed bereikbaar.
Competitors
SEMrush geeft in dit gedeelte weer wat jouw grootste concurrenten zijn in termen van keywords. Met andere woorden welke websites scoren op de zelfde keywords. Deze informatie kan nuttig zijn als je verkeer wil afsnoepen van de concurrentie. Als je dit direct wilt doen ben je overgeleverd aan AdWords, maar als je voor de lange termijn gaat zou je de pagina’s van de concurrentie kunnen analyseren. Vervolgens kun je de pagina’s met belangrijke keywords optimaliseren (on-page en off-page) om de concurrentie voor te blijven.
Pages
Dit is in SEMrush één van mijn favoriete functies, omdat je inzichten krijgt in de belangrijkste pagina’s van websites in termen van verkeer. Stel je staat op het punt om een nieuwe auto-onderdelen webshop te beginnen, dan is een keyword-onderzoek cruciaal en kun je de belangrijkste pagina’s van de concurrentie goed analyseren met “Pages”. In het geval van Carsom is /distributieriem de belangrijkste pagina, deze zorgt voor 12,38% van al het verkeer.
Traditionele keyword research
Zonder een goed keyword onderzoek wordt SEO een kwestie van gokken. Er zijn nog genoeg bloggers die nog nooit een keyword onderzoek hebben gedaan. Dit is zonde omdat je met de inzet van de juiste keywords veel sneller relevant verkeer naar je website trekt.
In het verleden was SEMrush alleen geschikt voor het analyseren van de concurrentie, gelukkig is hier met de komst van Keyword Magic Tool verandering in gekomen.
Hoewel deze functie in de Beta versie staat kun je er goed mee uit de voeten. In het “Results for” veld kun je een keyword ingeven. Vervolgens krijg je een lijst met aanverwante keywords, je kunt kiezen voor een brede match of een precieze match waarin het keyword in een bepaalde volgorde staat. Aan de linkerkant staan suggesties hoe mensen zoeken. Erg handig om een goede websitestructuur voor te maken. Achter de zoekwoorden staat het volume, de moeilijkheidsgraad, de CPC, de concurrentie en een SERP rapport. In een SERP rapport kun je zien welke websites voor die keywords op de eerste plekken staan. In het geval je de website niet zelf bouwt kun interessante keywords exporteren naar een CSV of Excel bestand.
Probeer het zelf door hieronder in de zoekbalk een zoekterm in te geven: