Het schrijven van SEO-vriendelijke teksten is een vaardigheid welke je voortdurend moet bijschaven. SEO-technieken die een jaar geleden effectief waren, zijn nu mogelijk waardeloos. Google en andere zoekmachines passen hun algoritmes voortdurend aan.

Het is inmiddels algemeen bekend dat het moedwillig manipuleren van de notering van een pagina met behulp van SEO niet meer werkt. Sterker nog, Google deelt flinke straffen uit wanneer pagina’s gebruik maken van ‘Blackhat’ technieken. Denk aan het plaatsen van zoekwoorden op een pagina in dezelfde kleur als de achtergrond van die pagina. De mensen zien de keywords niet, de zoekmachines wel, en dit is dus bedoel om moedwillig de zoekmachines aan het lijntje te houden. Google en ook andere zoekmachines hebben hier een broertje dood aan.

Voor de SEO-magiërs is het een uitdaging om uit te vogelen wat het beste werkt na een update zodat sites onder hun hoede hun positie behouden of verbeteren.

SEO-vriendelijke teksten richtlijnen 2018 – 2019

Wanneer je SEO-vriendelijke teksten wilt schrijven, anno 2018, dan wil je meer aandacht besteden aan de kwaliteit van de content. Dit in tegenstelling tot het volproppen van de tekst met keywords. Keyword zijn de zoektermen waar je hoog op gevonden wilt worden. Vroeger was het zo dat hoe meer je dit zoekwoord laat vallen in de tekst, des te beter de betreffende pagina gevonden zou worden voor dit betreffende steekwoord. Die tijden liggen ver achter ons.

Daarnaast speelt on-page SEO een steeds grotere rol. Onder andere snellere laadtijden, een logische websitehiërarchie en de aanwezigheid AMP-pagina’s zijn factoren bij het bepalen van de positie van een website.

Wil je weten wat de belangrijkste speerpunten zijn in de richtlijnen voor het schrijven van SEO-vriendelijke teksten, dan wil je je richten op de missie van Google en de nieuwste ontwikkelingen.

De missie van Google als zoekmachine

De missie van Google, de zoekmachine, is het volgende:

“Alle informatie in de wereld rangschikken om deze vervolgens aan de hele wereld te delen op een gebruikersvriendelijke manier”.

Wanneer jij jouw SEO en content op één lijn stelt de missie van Google, zit je al een eind in de goede richting. Het gaat met name om kwaliteit. De kwaliteit van de inhoud. Het zal moeten zijn in perfect Nederland. Google besteed steeds meer aandacht aan gebruikerssignalen zoals gemiddelde tijd op een pagina of de bounce rate, dat is zeg maar het percentage bezoekers dat direct terug klikt. Het stukje tekst moet de zoeker direct boeien. En liefst leiden tot conversie, dus de bezoeker moet een actie ondernemen. Dat kan zijn inschrijven op je nieuwsbrief, anderzijds een bestelling doen, dit doel verschilt per website. De tekst moet dus boeiend zijn, rekening houden met algoritmes Google en ook de lezer aanzetten tot actie. Indien, dit te complex is, en je niet rekening kunt houden met al die factoren, dan is het het aanbevelen waard om content creatie over te laten aan een tekstbureau, zoals tekstbureau Swaans Communicatie.


Nieuwe ontwikkelingen die het verschil maken

De afgelopen jaren zijn er verschillende technologieën ontwikkelingen gedaan die op het punt staan om hun kinderfase te ontspringen. Een aantal voorbeelden zijn de Google Knowledge Graph, voice search, individuele zoekresultaten, hyperlokale zoekresultaten en zoeken buiten Google en Bing.

Deze ontwikkelingen hebben een grote invloed op de zoekresultaten. Deze zijn nu sterk afhankelijk van de zoekacties en locatie van je publiek. Voorspellen of jouw website bovenaan de lijst komt te staan, is nu onmogelijk. Iedereen heeft immers een andere lijst.

Je kunt slim inspelen op deze veranderingen door je te richten op het schrijven van heldere, korte website-informatie voor de rich snippets van Google en zeer gespecifeerde en lokaalgebonden content. Dit betekent dat je je content verder moet uitbreiden, wil je een groter publiek bereiken aangezien de concurrentie omtrent algemene content moordend is.

De eindgebruiker staat centraal

Wil je in 2018 slagen met het schrijven van SEO-teksten, dan wil je de eindgebruiker voorop stellen als website tekstschrijver zijnde. Indien je deze vaardigheden niet in huis hebt, dan is het het aanbevelen waar om een professional, zoals Swaans Commmunicatie hier voor in te huren. De content moet van de bovenste plank zijn en bovendien snel laden en de website in kwestie moet goed beveiligd zijn. Vraag jezelf of de content relevant is in een wereld waar we steeds vaker op de wenken worden bediend met specifieke antwoorden op gedetailleerde vragen.

Share This