Website traffic is voor elke webmaster een belangrijk gegeven. Want zonder verkeer kunnen er geen transacties of leads ontstaan voor jouw dienst of product. Al enkele decennia is SEO (Zoekmachine optimalisatie) een vak apart, maar de laatste jaren intensiveert de concurrentie. Dit komt omdat steeds meer multinationals hun marketing strategie volledig inrichten op online en Google per onderwerp maar drie eerste plekken heeft. Gelukkig is een gigantisch budget voor SEO niet zaligmakende en kunnen kleine websites het nog steeds winnen van de grote spelers. In dit artikel laat ik je kennis maken met de “Silo structuur” deze kan er voor zorgen dat je plekken kunt winnen op de voor jouw belangrijkste keywords.

Autoriteit versus Relevantie

Relevantie of Autoriteit Google is er volgens mij zelf nog ook nog niet helemaal uit wat belangrijker is. Er zijn regelmatig positiewisselingen op de eerste pagina’s van Google. Deze wisselingen vinden plaats tussen sites met veel autoriteit en sites die super relevant zijn.

Wat verstaan we onder Autoriteit?

Sites met veel autoriteit staan lang online en hebben veel backlinks van sites met veel autoriteit. Een paar jaar geleden domineerde deze websites Google omdat het algoritme van diezelfde zoekmachine hier in grote mate op was ingericht. Tegenwoordig zijn goede backlinks nog steeds belangrijk, maar het gewicht is afgenomen. Ik schrijf met opzet goede, omdat Google de laatste maanden websites is gaan bestraffen met zogenaamde “Toxic backlinks”. Dit zijn links afkomstig van frauduleuze websites.

Wat verstaan we onder Relevantie?

Relevantie wil zeggen dat zoekopdrachten in Google naadloos aansluiten op de content van een website. Google wil haar gebruikers een zo goed mogelijke ervaring geven. Als iemand bijvoorbeeld zoekt naar een spinazie smoothie recept, dan wil de bezoeker geen algemeen verhaal over smoothies lezen, maar specifiek over die spinazie smoothie. Dit principe noemen we relevantie.
In de ideale situatie wil je natuurlijk een relevante website met veel autoriteit, het één sluit het ander ook niet uit natuurlijk. Omdat het opbouwen van autoriteit tijd kost, gaan we er vandaag voor zorgen dat je website relevanter wordt door het opzetten van een goede sitestructuur. Om het de context van deze structuur te begrijpen maak ik even een zijsprongetje naar niche websites.

Waarom werken niche websites? 

Niche websites kunnen in korte tijd goede posities in Google innemen. Dit komt omdat het voor Google direct duidelijk is wat het onderwerp van de website is. De content op deze websites is sterk met elkaar verbonden waardoor ze het hoofdonderwerp versterken. Een voorbeeld van een niche site is http://groenesmoothies.nl/.
Dit is een niche binnen en niche, zeer toegespitst dus. Het is voor Google en ook voor de bezoeker direct duidelijk wat het onderwerp van de site is. Dit resulteert in veel top 3 posities zoals je hieronder kunt zien.

De voordelen van een niche website SEO

Het aantal backlinks is redelijk beperkt dus we spreken hier van relevantie i.p.v. autoriteit.

Wat is het nadeel van een Niche websites?

In het geval van groenesmoothies.nl zit er een limiet aan de content die je over dit onderwerp kunt schrijven. Dit wil dus zeggen dat de groeipotentie niet eindeloos is. Maar het is wel lucratief om de Niche methode toe te passen. Om dit te bewerkstelligen introduceer ik de zogenaamde silo structuur bij je om meer website traffic te generen.

Meer website traffic door middel van silos

Met een silo structuur maak je secties in een website die fungeren als niche websites. Je creëert landingspagina’s met één hoofdonderwerp. Deze pagina’s bevatten aanverwante pagina’s en berichten die een relatie hebben met het hoofdonderwerp. Bekijk de afbeelding hieronder voor een voorbeeld met het hoofdonderwerp WordPress.

SEO SILO STRUCTUUR WEBSITE TRAFFIC

De landingspagina is in dit geval WordPress. De artikelen die terug linken naar de landingspagina hebben allemaal een sterke relatie met het hoofdonderwerp.

Groepeer en Isoleer 

Alvorens je helemaal los gaat met silos wil ik je adviseren een paar voorbereidingen te treffen. Een gedegen keyword-onderzoek is hier onderdeel van, omdat je geen silos gaat maken voor onderwerpen waar geen zoekvolume op zit. De Tool KWfinder kan je hier uitstekend bij helpen. Met deze tool kun je gratis 3 keywords per dag bekijken. Je krijgt inzicht in het volume, de moeilijkheidsgraad van een keyword en de CPC’s.
Nadat je het keyword-onderzoek hebt afgerond kun je de belangrijkste landingspagina’s gaan aanmaken. Vervolgens maak je berichten/blogs die gerelateerd zijn aan het onderwerp en terug linken naar de landingspagina. De berichten/blogs mogen onderling wel naar elkaar linken, maar niet naar andere silos.

Start met 1 Silo en denk aan de User experience

Omdat elke silo toch wel minimaal 10 posts moet bevatten, is het aan te raden om met 1 silo te beginnen. Vervolgens, als je deze silo volledig hebt ingericht kun je door naar de volgende. Tot slot moet je ten aller tijden de user experience goed in de gaten houden, Google is zeer begaan met haar gebruikers. Daarom moet je het overzichtelijk houden en de hoofdpagina’s van de silos in het menu verwerken, maar dus niet alle posts toevoegen in het menu. Daarnaast moeten mensen makkelijk over je website kunnen navigeren.

Succes met het creëren van silo voor meer website traffic!

Share This