Het Google indexatie proces is belangrijk voor iedere website. Veel of weinig content jouw website moet worden gevonden in de verschillende zoekmachines.
Het is belangrijk dat je voor Google en andere zoekmachines de rode loper uitlegt. Hoe je dit precies doet behandelen we in dit artikel.
Als je nog geen website hebt maar wel een wil lanceren, dan is dit artikel ook bruikbaar omdat we starten met de redirect van www.jouwwebsite.nl -> jouwwebsite.nl. Tegenwoordig kiezen bedrijven vaak voor de variant zonder www omdat dit simpelweg korter is en dus minder ruimte in beslag neemt. Maar heeft dit ook invloed op de SEO (zoekmachine optimalisatie)?

Is het SEO beter om www te gebruiken of kan ik het beter weglaten?

Als je een domeinnaam registreert wordt de variant zonder www vastgelegd. Het www gedeelte wordt gezien als subdomein, zoals blog.jouwwebsite.nl. Het stamt nog uit de oude tijd en gaf aan dat je gebruik maakt van het “World Wide Web” en geen ander systeem zoals bijvoorbeeld FTP.

Hoewel bezoekers vaak op dezelfde website uitkomen ongeacht of ze wel of geen www intypen zit er wel degelijk een verschil in. Je kunt op de twee url’s totaal verschillende sites plaatsen (niet aan te raden natuurlijk).
Google kijkt tegenwoordig naar het zogenaamde ‘cononicalization’ hierbij geeft de website eigenaar met een stukje code aan wat de primaire domein is. Als de website eigenaar dit niet doet kiest Google zelf welke url wordt geïndexeerd.
Als Google kiest voor het indexeren zonder de www toevoeging,  maar als je content en links wel op deze variant staan, dan gaat heel veel energie verloren en loop je waarschijnlijk veel bezoekers mis. Lees snel verder om dit op te voorkomen.

Laat Google weten welke domein je gebruikt

Gelukkig kun je heel simpel aan Google laten weten welke domein de voorkeur heeft. Ga hiervoor naar Google Webmaster Tools en doorloop de volgende stappen.

  1. Selecteer de juiste website (property).
  2. Ga naar de rechter bovenhoek en klik op het tandwiel icoon.
  3. Klik op site-instellingen, kies nu je voorkeursdomein.

Dit is de makkelijkste manier om aan te geven welke domein de voorkeur krijgt. Er is een andere manier en dit gaat middels de 301 redirect.

Wat is een 301 redirect?

Een 301 redirect is een HTTP status code waarmee je aangeeft dat een pagina permanent is verplaatst naar een nieuwe URL.
In het voorgaande voorbeeld kun je dus een redirect plaatsen bij jouwwebsite.nl naar www.jouwwebsite.nl .
Met een redirect hou je de historische en huidige waarde vast en krijgt je nieuwe URL deze waarde. Dit kun je dus ook toepassen als je van domeinnaam wisselt of een blog verplaatst.

Een 301 redirect instellen

Om een 301 redirect in te stellen ga je als volgt te werk. Ga via FTP of een andere manier naar het .htacces file en zorg er voor dat je deze kunt bewerken (maak van te voren altijd een back-up).

Een redirect van een een domein zonder www naar een met.

  • Options + FollowSymlinks
  • RewriteEngine On
  • RewriteCond % {HTTP_HOST}^domein\.nl$ [NC]
  • RewriteRule^(.*)$ http://www.domein.nl/$1
  • [R=301,L]

Als je een website hebt met WordPress als CMS, dan zijn er heel veel gratis plug-ins beschikbaar waarmee je eenvoudig 301 redirects kunt instellen. Als je nog nooit een aanpassingen in de code hebt gedaan, raad ik je aan het te laten doen door een programmeur. Dit klusje moeten ze binnen een half uurtje geklaard kunnen hebben.

Aan de slag!

De 301 redirect is een vrij simpele maar effectieve tool om aan zoekmachines duidelijk te maken waar je website en of content staat. Als je plannen hebt om je website te verplaatsen of een andere domein te gaan gebruiken? Teken dan van te voren goed uit welke url’s middels een 301 redirect verplaatst gaan worden. De timing is nog wel eens een lastig puntje, want wanneer plaats je de redirect? Ik zou je willen adviseren eerst de nieuwe website live te zetten en dan dezelfde dag de redirects te plaatsen. De indexatie van Google duurt vaak minimaal 24 uur. Laat tot slot de redirect een poosje staan totdat je er zeker van bent dat al je URL’s op de nieuwe website zijn geïndexeerd.

Share This