Hoe werkt Google Analytics is een vraag die mij regelmatig wordt gesteld, en daarom heb ik besloten er een kort artikel over te schrijven. Als jij met dezelfde vraag rondloopt, dan is de informatie op deze pagina zeer nuttig. Ik leg je de basisprincipes uit zodat je na het lezen van dit artikel begrijpt hoe Google Analytics werkt.

Hoe werkt Google Analytics in de praktijk?

Analytics verzameld data van je website en zet deze om in begrijpbare rapporten. Voordat er data kan worden verzameld moet je een klein stukje code in het head gedeelte van je website plaatsen. Deze code moet in elke pagina van je website worden geplaatst, bij de meeste CMS is dit eenvoudig te doen met behulp van een plug-in. Als de code is geïnstalleerd wordt het gedrag van bezoekers op jouw website vastgelegd en kun je de data bekijken in het dashboard van Analytics.

Welke informatie wordt opgeslagen? 

De meeste mensen die Analytics hebben geïnstalleerd kijken in eerste instantie vaak alleen naar de bezoekers aantallen, maar dit is slechts het tipje van de sluier. Er is veel meer interessante data voorhanden.
De belangrijkste informatie die wordt opgeslagen staat hieronder:

  • Welke browser gebruiken mensen die op jouw website komen.
  • Hoeveel en welke pagina’s worden bezocht.
  • Hoe lang blijven mensen gemiddeld op je website.
  • Wat is de taal en nationaliteit van bezoekers.
  • Wat zijn de locaties van jouw bezoekers.
  • Vanaf welke bron is je verkeer afkomstig.
  • Gebruiken bezoeker mobiele devices tijdens een bezoek.

Dit is informatie die automatisch wordt opgeslagen en waar je geen extra instellingen voor hoeft te verrichten.
Analytics noemt een bezoek een sessie, deze sessie begint wanneer een bezoeker op je website landt en naar een pagina navigeert. Omdat sommige mensen tabbladen laten openstaan, maar verder niks meer op een website doet eindigt een sessie na 30 minuten inactiviteit. Als de bezoeker na 30 minuten weer een actie doet op jouw website dan ziet Analytics dit als een nieuwe sessie. Dit is een standaard instelling en je kunt deze wijzigen.

Hoe verwerkt Google Analytics de Data

Wanner de tracking code van Analytics data verzameld wordt deze verpakt en naar het dashboard gestuurd. De data wordt dan weergegeven in rapportages. Out of the box wordt alle eerder genoemde data weergegeven, maar veel organisaties gebruiken zogenaamde filters. Door deze filters worden bepaalde gebruikers uitgesloten, dit gebeurt bijvoorbeeld aan de hand van IP adres. Je kunt dus je eigen gebruik of dat van medewerkers uitsluiten door een filter te installeren.
Tot slot vindt je meer informatie en handleidingen in de Google Analytics kennisbank.

Share This