Linkedin kan soms overweldigend overkomen. Het is niet te vergelijken met andere Social media platvormen. Er zitten natuurlijk alleen maar ‘echte’ professionals op en dit kan je onzeker maken, maar met een paar simpele tips en tricks kun je redelijk eenvoudig, effectief en gratis meer bereik creëren.
Start bij het begin, waar ga je de content plaatsen?
Er zijn twee goede manieren om content op LinkedIn te plaatsen, status updates en het publiceren van zogenaamde ‘posts’.
Status Updates
Heb je wel eens gehoord van een LinkedIn status update? Het is een van de minst gebruikte tools die wel heel effectief voor je kan werken. Het geeft je de mogelijkheid om heel eenvoudig een bericht te delen in je netwerk en als je een interessant bericht plaats wordt deze met een beetje geluk gedeeld waardoor je bereik exponentieel stijgt.
Voor de duidelijkheid een simpel voorbeeld: als ik een status update plaats en jij vindt deze interessant en deelt hem met jouw netwerk krijgt iedereen hem in jouw netwerk te zien. Als vervolgens iemand hem weer deelt uit jouw netwerk in zijn netwerk etc. etc. heb je een sneeuwbaleffect.
Om je een beetje op weg te helpen hieronder een paar tips:
- Noem een persoon of evenement die je netwerk interessant zal vinden
Is er een specialist in jouw vakgebied in de stad en spreekt hij ergens? Deel het! Als je de interesse van je eigen netwerk wekt dan wordt het eerder gedeeld en wordt jouw bereik vergroot. - Deel linkjes naar interessante websites en artikelen. Om interesse te wekken kun je deze woorden eens proberen: Nieuwste, laatste en vandaag.
- Voeg een bijlage toe. Als het relevant is voor je netwerk kun je een bijlage toevoegen. Het kan in de vorm van een Ebook, Whitepaper, Case studies etc.
Wat kun je beter niet doen:
- Je bent niet op Facebook. Deel alsjeblieft geen onzinnige bezigheden, heeft je vriendin een lekkere maaltijd bereid? Heerlijk, maar op LinkedIn is dit niet relevant.
- Het is ook geen Twitter. Op Twitter kun je best 2 a 3 keer par dag posten, maar op LinkedIn komt het dan al snel over als spam, en dat kan er voor zorgen dat je netwerk flink wordt uitgedund.
- Wordt niet te commercieel. Zeker in het begin is het belangrijk dat je laat zien dat jij een expert bent in jouw vakgebied en niet een agressieve deur aan deur verkoper.
- Timing is cruciaal. Als het midden in de nacht is plaatst je geen posts op LinkedIn. De updates volgen elkaar in rap tempo op, dus hou rekening met het moment waarop mensen LinkedIn checken. wanneer kijk jij!?
Start met Publiceren op LinkedIn
Wist je dat er ruim 350 miljoen mensen een profiel op LinkedIn hebben en dus toegang hebben tot jouw publicaties. Bij publiceren heb je de mogelijkheid om lange artikelen, Ebooks en andere content te delen. De voordelen op een rijtje:
- Als je een artikel op LinkedIn publiceert heb je in tegenstelling tot een website direct een publiek, dus zorg er voor dat het aansluit bij je vakgebied.
- Als een artikel gedeeld wordt heb je direct twee keer zoveel bereik en neemt je ‘following’ toe.
- Je heb geen technische kennis nodig om een artikel op LinkedIn te plaatsen.
Dus waar wacht je nog op? Aan de slag!
We hebben een aantal richtlijnen opgesteld om de kans op succes te vergroten
- Wat is je doel? Wat wil je terugkrijgen van je publiek, meer business, meer connecties, meer bekendheid. Als je dit niet weet, dan bepaal je dit voordat je aan een artikel begint. Anders is het schieten met hagel.
- Start met brainstormen! Zodra je een duidelijk doel hebt gesteld kun je gaan brainstormen. Wat vindt mijn publiek interessant en waar zit hun behoefte. Maak een lijst met mogelijke onderwerpen die je strategisch inplant. 1 artikel schrijven is leuk om te proberen, maar levert vaak niet het gewenste resultaat op.
- Houdt focus. Een niche kiezen is net als bij een website de meest effectieve manier om snel resultaat te zien. Connecties moeten jouw gaan zien als de specialist op het gebied van bijvoorbeeld Adwords.
- Voeg een afbeelding toe. Hoewel LinkedIn minder visueel is dan bijvoorbeeld Facebook helpt een goede afbeelding wel degelijk en moet het direct de aandacht trekken. Er zijn genoeg gratis en betaalde stockphoto sites waar je perfecte afbeeldingen vindt voor je artikel.
LinkedIn is dus een perfecte manier om toe te voegen aan je Content strategie. Om het succesvol uit te voeren is het belangrijk dat je voorruit plant en inspeelt op events en topics die op dat moment media aandacht krijgen. De frequentie die je hanteert is ook een van de factoren die jouw succes bepaald. Probeer het plaatsen van je artikelen te spreiden over alle dagen van de week, als je alleen maar op woensdag post, heb je geen enkel referentie kader of dit de beste dag is.
Als je meer business uit LinkedIn wil halen en je schrijft een artikel met tips en trics volg dit artikel dan op met een ‘call to action’.
Tot slot is kwaliteit op LinkedIn erg belangrijk, je komt niet weg met elke dag een quote of algemeenheden.