Wat zijn de verschillen tussen een H1 en een Title Tag?

De bovenstaande H1 is een vraag die mij regelmatig wordt gesteld. Voor veel mensen is het verschil tussen deze twee elementen onduidelijk. Er zijn ook CMS die de H1 en Title met elkaar matchen, maar voor SEO (zoekmachine optimalisatie) is dit niet optimaal. In dit korte artikel leg ik je de verschillen tussen deze twee elementen uit.

De Title tag

De title tag is niet zichtbaar op de pagina zelf, maar wel in de zoekresultaten. Het is de blauwe tekst bovenin het zoekresultaat. Browsers gebruiken de title tag in het tabblad en voor bookmarks. Hieronder een voorbeeld:
title tag uitgelegd

De H1 tag is een belangrijk SEO element

Pagina’s moeten vanuit SEO perspectief een H1 tag bevatten. De tag is meestal niet direct zichtbaar in de zoekmachines maar openend de pagina waar bezoekers op binnenkomen.
Het is aan te raden om één H1 per pagina te gebruiken. In het geval dat een CMS automatisch van de Title tag een H1 maakt werk je alleen met een de Title tag. Om dit te controleren, ga je naar een pagina of blog en en klik je op de rechtermuisknop, vervolgens op “pagina bron weergeven”. Je ziet nu de code achter je website. In deze code staat de HTML van de pagina en kun je controleren hoeveel H1 elementen je hebt op de pagina. Je kunt de volgende toetscombinatie gebruiken om dit op te zoeken “Ctrl – F” vervolgens type je “H1” in en zie je het aantal tags op de pagina. Deze openend met <h1> en sluit met </h1>.

Plaats een title en H1 tag op iedere pagina

Hoewel de verschillen tussen de twee tags klein zijn, is het toch belangrijk variatie aan te brengen in de twee elementen. Deze aanpassingen doe je niet omdat het slecht is voor je ranking, maar om meer variaties op je keyword te kunnen maken. In het eerste voorbeeld zie je als Title tag “WordPress handleiding in het Nederlands en gratis”. Voor de H1 zou je kunnen kiezen voor een variant: “Gratis handleiding voor het CMS WordPress”. Door deze variatie heb je meer kans om te scoren op verschillende keyword varianten. Tot slot moet de content op de pagina wel aansluiten op zowel de title tag als de H1 tag, waarbij de H1 vaak dient ter introductie van de pagina.

Als je niet zeker weet of jouw site tags mist, dan kun je de gratis SEO-review doen > SEO REVIEW

Share This