Nieuwe WordPress gebruikers worstelen nog wel eens met hun Gravatar. De vraag hoe verander ik het grijze icoon onder mijn blogs is één die mij regelmatig gesteld wordt.
Gelukkig is het plaatsen van je eigen afbeelding in WordPress vrij eenvoudig en het goede nieuws is dat dit zelfs zonder WordPress plugin kan.

Wat is een Avatar

Gravatar is een uitbreiding op avatar, de laatste stamt uit de tijd dat internet nog grotendeels anoniem was.
Om op fora en in games toch snel herkent te worden werd er gebruik gemaakt van avatars. Deze avatars werden naar eigen smaak vormgegeven, een bedrijfslogo, een pasfoto, een karikatuur, je ziet van alles voorbij komen.

Wanneer iemand op een fora of in een community erg actief is wordt deze snel herkend aan de hand van zijn of haar avatar. Dit kan tot doel hebben om autoriteit op te bouwen en op die manier meer verkeer naar je website te trekken. Om dit te doen moet je natuurlijk wel actief zijn op meerdere websites. En dit is dan ook net een probleem van een traditionele avatar, je moet voor elke website een profiel aanmaken. Gelukkig is dit probleem getackeld met de komst van Gravatar!

Wat is Gravatar 

Gravatar staat voor; Globally Reconized Avatar. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een globaal geaccepteerd avatar systeem. Na het één keer goed instellen van je avatar bij Gravatar wordt deze automatisch op elke website geplaatst waar je een reactie achterlaat. Het is overigens wel belangrijk dat je steeds het zelfde e-mailadres gebruikt. Dit e-mailadres is gekoppeld aan je Gravatar account en gelinkt aan je profiel. WordPress, wereldwijd het meest gebruikte CMS heeft een ingebouwde plugin om Gravatar te ondersteunen.

Waarom moet je Gravatar gebruiken

Zoals in de eerste alinea is aangeven kan een globaal herkende avatar bijdragen aan je autoriteitspositie. Door regelmatig te posten en actief deel te nemen in fora gaan mensen jouw avatar herkennen. Als je dit op regelmatige basis doet wordt je avatar herkent en vergroot je de kans dat mensen je website bezoeken. Daarnaast is een leuke avatar een stuk frisser dan het standaard grijze icoon.

Een profiel aanmaken bij Gravatar

Nu je de achtergrond en het nut van de Gravatar begrijpt gaan we een profiel aanmaken. Om een profiel aan te maken ga je naar hun website: http://nl.gravatar.com/

Gravatar toevoegen aan WordPress (plugin)

Onder de bovenstaande banner staat “Greate Your Own Gravatar“, klik op deze knop. Vervolgens worden de onderstaande velden zichtbaar. Gebruik een e-mail adres die je ook gaat gebruiken voor bloggen. Je avatar wordt alleen zichtbaar als je het hieronder ingevoerde e-mail adres gebruikt.

gravatar account aanmaken voor WordPress

Nadat je een account hebt aangemaakt ontvang je een bevestigingsmail in de zojuist opgegeven mailbox. Nadat je bent ingelogd via de mail, krijg je direct een melding die aangeeft dat je nog geen afbeelding hebt gebruikt. Om één toe te voegen klik je op Add one by clicking here!

Waaraan voldoet een goede avatar

Hoewel de avatar redelijk klein wordt weergegeven kun je er toch voor zorgen dat mensen deze snel herkennen. Een aantal tips:

  • Een afbeelding van jouw gezicht is persoonlijker dan een logo en zal dus sneller herkend worden.
  • Afbeeldingen in kleur zijn aansprekender dan zwart/wit.
  • Té veel kleur is afleidend en verstoord misschien zelf het design van je website.
  • Vanuit de dating industrie wordt wel eens gezegd dat een afbeelding waar je een activiteit op doet beter werkt dan een statische afbeelding. Het testen waard.

Een afbeelding uploadden

Gravatar geeft je (bijna) alle mogelijkheden om een afbeelding te uploaden. Als je er voor kiest om een bestand te uploaden van je PC, let er dan op dat deze gecomprimeerd is. Eigenlijk zou je alle afbeeldingen die je naar WordPress upload moeten verkleinen (comprimeren). Dit bevorderd de snelheid van je website. Nadat je een afbeelding hebt geüpload kun je deze in Gravatar zelf nog bewerken.

Gefeliciteerd je avatar is klaar voor gebruik en deze wordt zichtbaar als je met het opgegeven e-mail adres inlogt in WordPress.

Share This