Google analytics installeren is na het lezen van “Hoe werkt Google Analytics” een logische vervolg stap.
Voordat je een account aanmaakt is het belangrijk dat je goed in kaart hebt hoeveel account je wilt gaan aanmaken, het aantal websites dat je wilt toevoegen en hoe het verkeer gefilterd moet worden.

‘Bij Analytics geld het gezegde één minute in de voorbereiding zijn tien in de uitvoering” 

De hiërarchie van Google Analytics 

Omdat veel mensen meerdere websites beheren is er een duidelijke hiërarchie neergezet. Deze structuur kent drie niveaus:

De Account 

De account staat bovenaan in de hiërarchie, hier log je op in en beheer je de properties en views.
Als je meerdere websites hebt, dan maak je meerdere properties aan. Daarom is dus niet nodig om voor elke website een aparte account aan te maken.

Een Property

Een property is een website of een applicatie. Als je meerdere websites/applicaties beheert, dan maak je voor elke één property aan. Vervolgens creëert Analytics voor elke property een tracking-code. Deze tracking-code dient in het head gedeelte van je website te worden geplaatst. Standaard kun je 50 properties per account aanmaken.

Nieuwe Property aanmaken

Nadat je bent ingelogd, navigeer je naar “admin”. Deze staat links onderin het start scherm.
Vervolgens klik je in de middelste rij “property” bovenin op het dropdown menu. De laatste optie is “Create new property”.

goolge analytics installeren porperty toevoegen

Let op! : Elke property heeft een eigen tracking-code.

Views

Views zijn filters die je kunt aanbrengen om het verkeer te filteren. Het eerste filter wat je zou kunnen aanbrengen is die van de interne gebruikers. In dit geval sluit je het IP-adres (controleer je IP-adres) van je eigen locatie uit. In totaal kun je per Property 25 views aanmaken. Om je een paar voorbeelden te geven:

  • Een Filter die alleen AdWords verkeer weergeeft.
  • Een Filter die alleen verkeer uit België weergeeft.
  • Een Filter die spam verkeer niet weergeeft.
  • Een Filter die URL’s met en zonder hoofdletters niet dubbel telt.
  • Een Filter om desktop en mobiel verkeer te scheiden
  • Etc.

Denk dus goed na welke filters je gaat aanbrengen voordat je aan de slag gaat met : Google Analytics installeren.

Nieuwe view aanmaken

Als je een nieuwe view wilt aanmaken navigeer je net als bij het aanmaken van een property naar admin. Vervolgens navigeer je nu naar de meest rechtse rij en selecteer je uit het dropdown menu “Create new few”.

Google Analytics installeren view aanmaken

Let op! : De tijdszone staat standaard op “United Kingdom”, pas dit aan naar de Nederlandse tijd. 

Filter aanbrengen om intern verkeer uit te sluiten

Nadat je de bovenstaande stappen succesvol hebt doorlopen, kun je een filter aanmaken. Als voorbeeld laat ik je zien hoe je intern verkeer uitsluit. We gaan dus ons eigen IP adres uitsluiten.

Stap 1). Onder het kopje “view”selecteer je de view die je net hebt aangemaakt. In mijn geval het deze “intern verkeer uitgesloten”.

Stap 2). Selecteer onder de juiste view, “Filters. Je komt in het onderstaande scherm te terecht en klikt op “+ADD FILTER”.

Google Analytics installeren filter aanmaken

Stap 3). Stel het filter goed in. De onderstaande velden moet je invullen. Het IP adres uitsluiten is een “Predefined” filter. Als je alles goed hebt ingesteld kun je het filter opslaan en wordt het verkeer in deze view gefilterd door jouw eigen IP adres uit te sluiten.

Google Analytics installeren filter aanmaken ip uitsluiten

Conclusie Google Analytics Installeren

Google Analytics installeren is zonder kennis een lastige klus. Daarom komen veel mensen niet verder dan alleen het plaatsen van de tracking code. Dit is een gemiste kans omdat je met behulp van analytics veel over je bezoekers te weten kunt komen en belangrijker waar je bezoekers vandaan komen. Stop er dus een beetje energie en zorg ervoor dat je de juiste bezoekers naar binnen trekt.

Share This