In dit artikel behandel ik twee veel voorkomende foutmeldingen, de error 404 en de error 410. Het doel van dit artikel is om pagina’s met deze foutmelding op te sporen en ze een nieuwe bestemming te geven.
Error 404
Als website eigenaar krijg je vroeg of laat wel eens te maken met een error 404. Deze ontstaat als je een pagina van je website verwijderd en niet redirect naar een andere pagina. De error 404 betekend in de ogen van de zoekmachines dat een pagina niet gevonden kan worden. Het heeft niet direct invloed op je SEO (zoekmachine optimalisatie), maar toch is het belangrijk om niet te veel gebroken pagina’s te hebben. Dit komt omdat bezoekers waarschijnlijk direct weer vertrekken van jouw website als ze op een 404 pagina landen.
Error 410
Je kunt met een error 410 aangeven dat de pagina permanent is verwijderd en deze niet meer terugkomt. Als je technisch bent kun je dit zelf in de code van een pagina aanpassen. Voor mensen met minder technische kennis zijn er voor WordPress een aantal goede plug-ins om dit te regelen. Ik zelf gebruik deze plug-in, 410 for WordPress.
Deze plug-in spoort gebroken 404 pagina’s op en vraagt of je deze wil omzetten naar een error 410. Als pagina’s later weer terugkomen geef je ze geen error 410 mee. Let er dus even op dat je niet klakkeloos alle pagina’s selecteert en een 410 meegeeft.
Gebruik Google Webmasters
Zonder een beetje hulp van Google of Bing is het natuurlijk lastig om te achterhalen welke pagina’s gebroken zijn. Als je nog geen account hebt bij Google Webmasters, dan wil ik je adviseren om er direct één aan te maken. Als je dit hebt gedaan voeg je jouw website toe. Naast gebroken links zoals een error 404 krijg je direct veel meer inzichten of jouw website toegankelijk is voor de Google bot. Je kunt de volgende dingen via Google Webmasters bekijken en regelen:
- Een sitemap indienen.
- Inzien hoeveel links naar je website wijzen (backlinks).
- Inzien hoeveel interen links je hebt en naar welke pagina’s ze verwijzen.
- Inzien hoeveel fouten je website bevat, zoals een error 404.
- Inzien hoeveel pagina’s Google heeft geïndexeerd.
- Handmatig url’s indienen. Dit kun je 500 keer per maand doen en helpt bij het sneller indexeren van een pagina.
- Bekijken of je website fouten bevat.
Voorkom een bounce op je error 404 pagina
Je kunt natuurlijk nooit uitsluiten dat iemand op een 404 pagina terecht komt. Het gebeurt ook als een bezoeker een niet bestaande URL ingeeft. Als je een standaard 404 pagina hebt, dan is de kans groot dat de bezoeker direct weer vertrek en je de dus een bounce te pakken hebt. Een hoge bounce rate is niet goed voor je SEO. Zoekmachines interpreteren een bounce als een niet relevante pagina. Het is daarom aan te raden je 404 page aantrekkelijk te maken en bezoekers te stimuleren om naar een andere pagina te navigeren. De 404 pagina is een standaard pagina en kun je afhankelijk van je WordPress theme aanpassen. Als je Thrive Themes gebruikt kun je eenvoudig een opt-in box op deze pagina plaatsen. Het is dan wel belangrijk dat je een waardevolle ‘give away’ hebt. Denk hierbij aan een gratis Ebook of een korting.
In de video hieronder legt Matt Cutts van Google de verschillen nogmaals uit. Ook hij geeft aan dat de verschillen minimaal zijn, maar wel degelijk bestaan. Ik hoop dat je met dit artikel je website verder kunt optimaliseren, succes!