Content is King

Content is King, dit wordt te pas en te onpas gebruikt in het online-marketingwereldje. Vaak wordt het gezegd zonder er dieper op in te gaan. In dit artikel beantwoord ik de vraag waarom het zo vaak wordt gebruikt, maar ook hoe je het toepast in de praktijk. Tot slot geef ik je content ideeën om over te bloggen.

Zonder Content geen reacties, acties en conversies

De jongste generatie die actief is op internet, is heel visueel ingesteld en verklaren het succes van vloggers en de relatief nieuwe social media kanalen zoals, Instagram en Snapchat. Deze generatie begeeft zich minder op Google en meer op social media kanalen. Hoewel jongeren met name actief zijn op social media, is er gelukkig een generatie die content zeer waardeert en hier ook naar op zoek is, dit zijn de 30 plussers.

Voor 30 Plussers klopt de krachtterm “content is king” nog wel degelijk

Internetgebruikers van boven de 30 jaar zijn natuurlijk ook actief op social media, maar gebruiken Google nog steeds veelvuldig om informatie te zoeken en antwoorden op hun vragen te krijgen. Als jouw doelgroep ouder is dan 30 jaar, is de content op je website ongelofelijk belangrijk!

Wil je meer bezoekers op je website, zonder content erg kostbaar

Het spelletje heet SEO (zoekmachine optimalisatie) en iedereen met een website heeft de term vast en zeker wel eens voorbij zien komen. Op internet (afgezien van social media) heb je twee keuzes, je gaat op een frequente basis content creëren en houdt dit week in week uit vol. De tweede optie is om te betalen voor je verkeer, als je vandaag een website lanceert en je hebt morgen verkeer nodig, dan is AdWords zeer effectief, maar tegelijkertijd erg kostbaar.

Een praktijk voorbeeld

Enkele weken geleden had ik een gesprek met een personal trainer uit Amsterdam.
Ze vertelde dat ze de meeste leads via AdWords verwierf. Prima natuurlijk, maar ik was natuurlijk benieuwd hoeveel budget er nodig was om één klant binnen te krijgen? Het antwoord was 100,- euro per klant. Misschien reageer je vergelijkbaar als ik in het gesprek “wat een geld!”, maar toen ik haar business beter begreep viel het eigenlijk wel mee. Ze bood twee pakketten aan, 1. 10 traininen en voedingsadvies voor 950,- euro en 2. 20 trainingen en voedingsadvies voor 1750,- euro. In dit geval is het dus geen probleem om 100,- euro aan AdWords te besteden met als resultaat minimaal 950,- euro.

Maar content is king, toch?

Absoluut! Het verkeer wat je trekt met AdWords kun je ook organisch uit de zoekmachines trekken. Om dit te bereiken moet je een content strategie hebben. Ik ken legio voorbeelden waarbij er lustig op los geblogd wordt, maar waar er geen keyword onderzoek is gedaan. In deze gevallen kan het dus voorkomen dat je een blog schrijft waar echt helemaal niemand op zoekt.

Laten we als voorbeeld “online marketing” nemen – ‘daar moet veel verkeer op zitten’ zul je vast denken – zie het overzicht hieronder – genereert met SEMRUSH – een must have als je SEO serieus neemt!

Content is King

Je ziet dat er inderdaad veel verkeer zit op ‘online marketing’. In Nederland wordt er maandelijks 3600 keer op gezocht, maar kijk ook goed naar de vijfde kolom, dit is de concurrentie en deze is bijna 100%. Je moet dus wel een echte ‘SEO guru’ zijn om überhaupt op de eerste pagina te verschijnen. In dit voorbeeld is het slimmer om een handboek online marketing in de markt te zetten, de concurrentie op deze term is ongeveer 30%. Het verkeer is natuurlijk lager, maar als je met ‘online marketing’ pas op pagina 4 of 5 van Google staat trek je er nagenoeg geen bezoeker mee.

Zorg dat je content wordt gedeeld op social media

Om de verbinding tussen jouw content en social media te maken moet je brutaal zijn en mensen aansturen om het artikel te delen. Op internet zijn mensen vluchtig en hoewel ze jouw content best kunnen waarderen, zijn zo weer op een andere domein of kanaal. Het is geen kwestie van het niet willen delen, maar ze staan er vaak niet eens bij stil.
Om er voor te zorgen dat ze dit wel doen kun je de volgende dingen proberen:

  • Vraag in de laatste alinea om je artikel te delen en druk het in bold.
  • Geef ze iets voor het delen van je artikel – een korting bijvoorbeeld.
  • Maak ze aan het lachen Getresponse doet dit met hun monster als je de pagina verlaat.
  • Zie het onderstaande kopje voor de beste methode.

Gebruik een pop-up als mensen de pagina willen verlaten

Je kent ze vast wel, als je de pagina wilt verlaten krijg je een pop-up voorgeschoteld met de vraag of je interesse hebt om je in te schrijven voor de desbetreffende nieuwsbrief. Deze methode werkt over het algemeen vrij aardig, maar wordt wel een beetje gemeenschapsgoed. Een leuke variatie op deze methode is om te vragen jouw “kickass content” te delen op social media!

Dit artikel heb ik wat breeder getrokken dan “content is king”, maar ik hoop dat er je mee uit de voeten kunt! Je kunt altijd vragen stellen!

Share This