Affiliate Marketing in Nederland

Affiliate Marketing in Nederland

Affiliate marketing in Nederland is vergeleken met Social en Search relatief klein en wordt niet in  alle marketingcampagnes meegenomen. In Amerika is het populairder en wordt de kracht beter erkend. In het artikel wat is affiliate marketing  staat het verschil tussen advertisers en publishers uitgelegd. Lees die pagina dus eerst even als je niet bekend met deze termen.

In Nederland zijn redelijk wat bloggers actief die zichzelf kunnen bedruipen met affiliate marketing. Deze aanhoudende bloggers hebben na verloop van tijd veel interessant verkeer voor advertisers. Dit kunnen bijvoorbeeld webshops zijn. In de meeste gevallen wordt er met tussenkomst van een affiliate netwerk een overeenkomst gesloten en op basis van prestatie afgerekend. De blogger krijgt een unieke link waaraan de advertiser kan zien welk publisher verkeer doorstuurt. Vervolgens onthoud (30-60 dagen) de advertiser dat de publisher verkeer heeft doorgestuurd. Als er in deze periode een transactie plaatsvindt, dan krijgt de publisher een deel van het aankoopbedrag.

Er kleeft voor advertisers in tegenstelling tot AdWords en Facebook nagenoeg geen risico aan affiliate marketing. Immers een betaling vindt alleen plaats als er ook daadwerkelijk een transactie heeft plaatsgevonden. In het geval van Facebook of AdWords kost het direct geld om de juiste doelgroep te bereiken en heb je geen garanties op conversies.

Affiliate Netwerken

Affiliate marketing in Nederland kun je doen in samenwerking met een affiliate netwerk. Als je een populair blog hebt, een social media kanaal met veel followers of een maillijst? Dan kun je er voor kiezen om met een van de drie grote Nederlandse spelers in zee te gaan: 

Zanox

Een internationale partij die in 2000 werd opgericht in Duitsland door Thomas Hessler, Jens Hewald en Heiko Rauch. In 2003 hadden ze inmiddels 450 adverteerders en opende ze een vestiging in Spanje. Twee jaar later, in 2005 kwamen er vestigingen bij in de UK, Italië en de US. Vestigingen in Nederland, Polen, Brazilië, Zwitserland volgende in de jaren daarna. Het bedrijf fuseerde uiteindelijk met de PubliGroupe en Axel Springer Group.
Omdat Zanox streeft naar een het opbouwen van succesvolle relaties tussen de advertisers en de publishers hanteren ze redelijk strenge selectiecriteria. Voor je kunt starten heb je dus wel een bepaalde basis nodig uitgedrukt in bezoekers of followers.

TradeTracker

TradeTracker werd in 2004 opgericht door Paul van Doorn. In tegenstelling tot Zanox begon Tradetracker klein in een garage en begon het in 2005 pas te lopen met het aantrekken van Fopshop en Beschuitje.nl. In 2006 neemt Paul van Doorn zijn eerste werknemer aan en groeit het bedrijf gestaag door. In de jaren daarop neemt de groei van TradeTracker serieuze vormen aan en worden er kantoren geopend in heel Europa.  

TradeTracker is minder streng in het toelaten van nieuwe publishers dan Zanox. Maar als je geen enkel online fundament hebt (bezoekers/followers), dan heeft het geen zin om je aan te melden. In dit geval kun je beter eerst een fundament leggen in de vorm van een website of een social media kanaal.
TradeTracker heeft contracten met advertisers uit de Twinkle top 100, maar staat ook open voor startups en kleine webshops.  

Daisycon

Daisycom werd in 2000 opgericht door Marko Dobroschelski, Barry Kamstra en Koen van sloten. De jaren na de totstandkoming groeide het bedrijf uit naar een internationale speler met inmiddels meer dan 70 medewerkers.
Naast het Hoofdkantoor in Almere zijn er ook vestigingen in België en Duitsland.
Hoewel Daisycon internationaal georiënteerd is, zijn ze nog steed het meest actief in Nederland. Voor publishers zijn er altijd ruim 1600 campagnes waaruit je kunt kiezen. De uitbetaling is maandelijks en de selectiecriteria zijn soepel te noemen.  

Voor beginnende advertisers is Daisycon een uitstekende keuze. Je kunt snel en zonder veel poespas een account opzetten en meer verkeer naar je site sturen. Ervaren advertisers switchen vaak na verloop van tijd naar Zanox of Tradetracker. Dit komt met name omdat de publishers binnen die platformen van hogere kwaliteit zijn.

Affiliate Marketing in Nederland is niet beperkt tot de netwerken

De simpelste en snelste weg voor het opzetten van affiliate marketing constructies is via een van de bovenstaande affiliate netwerken, maar er is een alternatief! Als je de deals van de netwerken te laag vindt of als advertiser te hoog, dan kun je zelf aan de slag met affiliate marketing software. Er zijn open source oplossingen, maar deze werken niet “out of the box” en support is er in die gevallen niet.

Een goed en betaalbaar alternatief is iDevAffiliate. Met deze software kun je alles zelf inregelen, van commissies tot looptijden. iDevAffiliate heeft veel integraties met bekende softwarepartijen, zoals Magento, Shopify, Woocommerce etc.

Starten met Affiliate Marketing in Nederland?

Na het lezen van deze pagina heb je als het goed is een beter idee hoe te starten met affiliate marketing? Zoals ik een paar keer heb aangegeven is het belangrijk dat je een groep mensen kan bereiken die jouw aanbevelingen opvolgen. In verreweg de meeste gevallen hebben publishers een website met veel verkeer. Een deel van dit verkeer heeft zich ingeschreven op een mailinglijst waardoor ze eenvoudig te bereiken zijn voor de publisher.
Een website is natuurlijk al lang niet meer de enige manier om affiliate marketing toe te passen. Als je geen website hebt, maar toch wilt starten, dan raad ik je aan deze pagina eens te lezen:

Affiliate Marketing zonder website

Voor advertisers is affiliate marketing interessant als er sprake is van hoge marges en grote voorraden. Als je deze twee zaken goed voor elkaar hebt kun je snel veel relevant verkeer doorsturen naar je webshop.

Internet Marketing Kennisbank Navigatie

Affiliate Marketing Pagina’s

Wat is Affiliate Marketing
Affiliate Marketing zonder website
Affiliate Marketing Tips

Internet Marketing Kennisbank

WordPress
SEO (Zoekmachine optimalisatie)
Online adverteren
Email marketing
Webhosting
Affiliate marketing

Share This