Wat is het verschil tussen ondernemers en loonslaven (no offence), en dan heb je nog de dromers die veel willen maar weinig doen. Wat is het verschil tussen ondernemers en de rest van de bevolking, zijn er genetische factoren die een rol spelen? Beschikken ze over bepaalde vaardigheden die andere mensen niet hebben?

Als je het mij vraagt..is het antwoord Neen.

Mijn ervaring leert mij dat ondernemers hele normale mensen zijn. Een speciaal gen heb ik tot op heden niet kunnen ontdekken. Het enige verschil tussen ondernemers en dromers is dat ondernemers niet heel lang nadenken over een idee, maar er gewoon voor gaan.

Het is natuurlijk heel normaal om onzeker te zijn als je aan de start staat van het opzetten van een bedrijf. Je neemt een risico en steekt er in de meeste gevallen ook geld in de onderneming. Maar als je de eerste stap niet zet, dan weet je zeker dat je nooit een succesvolle ondernemer wordt! Om je te helpen bij het nemen van de beslissing om ondernemer te worden, behandelen ik in dit artikel een paar veel gebruikte excuses om niet te starten.

Ik ben te jong of te oud om te ondernemen

Leeftijd is slechts een getal, als je meerderjarig bent kun je zonder ouderlijk gezag een onderneming starten. Jouw potentiële klanten kijken niet naar je leeftijd, nee ze kijken naar wat je te bieden hebt.  En belangrijker of jouw product of dienst hun verder kan helpen of in hun behoefte voorziet. Wanneer je het gevoel hebt dat je onervaren bent, dan kun je deze ervaring maar op een manier opdoen, door een onderneming te starten en gaande weg te leren van je fouten en het de volgende keer beter doen.
Als je al een paar jaar meedraait kun je de ervaring die je hebt opgedaan juist gebruiken in je voordeel.  Als je al een lange carrière achter de rug hebt, verpak deze dan als een positieve eigenschap en draag het met trots naar buiten.

Ik weet niks van Business

Dit is direct een van de meest ongegronde redenen om niet te beginnen met je bedrijf. In Nederland en op internet is er ongelofelijk veel informatie te vinden over het opzetten van een bedrijf. Met deze reden kom je echt niet weg. Gaandeweg leer je precies wat ondernemen is en wat er allemaal bij komt kijken. In Nederland is alles zo goed gedocumenteerd en zijn er zoveel hulpmiddelen (KVK) dat bijna iedereen een business kan starten. Als je een goed idee hebt en je weet zeker dat er behoefte is aan jouw dienst of product, laat je dan niet tegenhouden door een gebrek aan ervaring.

Mijn plan is (nog) niet perfect

Laten we deze reden direct de kop in drukken; er bestaat niet zoiets als perfect. Stop met verbeteren tot het perfect is, want perfectie in jouw ogen is imperfectie in die van iemand anders.
Sommige mensen wachten, wachten en wachten totdat het perfecte moment zich aandient wat nooit gebeurd. Ze stellen zich gerust met de gedachte dat het perfecte moment zich nooit heeft aangediend. Wordt niet een van deze mensen. Vaak zijn mensen niet bang voor het risico, maar zijn ze bang voor de onzekerheid die gepaard gaat met ondernemen. Het menselijke brein is heel erg geneigd om de kans op falen uit te vergroten, terwijl er vaak geen enkele reden voor toe is. De beste ondernemers wachten niet tot het perfecte moment of elimineren alle risico’s. Nee ze gaan op de best mogelijk manier om met de situatie en hebben altijd een positieve outlook.

Maar ik heb geen business gerelateerde opleiding

Deze statement komt uit het zelfde rijtje als punt 2. Hoewel ik netjes mijn (business) studie heb afgemaakt vraag ik me wel eens af in hoeverre deze heeft bijgedragen aan mijn ondernemers skills. De meeste vakken sloten totaal niet aan op de praktijk en in mijn eerste baan waren ze ook niet echt geïnteresseerd in mijn fris behaalde papiertje. Begrijp me niet verkeerd, ik ben absoluut voor het opleiden van mensen, maar voor het ondernemerschap is het niet cruciaal en zeker geen reden om niet met een bedrijf te starten. Als er wordt gekeken naar de rijkste ondernemers op aarde dan heeft één derde geen opleiding afgerond. Hieronder een aantal grote ondernemers die nooit hun opleiding hebben afgerond:

  • Mark Zuckerberg
  • Bill Gates
  • Steve Jobs
  • Richard Branson

In interviews is aan de bovenstaande ondernemers wel eens gevraagd of ze voor of tegen opleiden zijn, ze beantwoorde de vraag allemaal met een volmondig “voor”. Of je nou wel of geen papiertje op zak hebt is niet doorslaggevend voor succes, maar je moet als ondernemer wel leergierig zijn en op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in jouw markt.  

Ik kan niet investeren

Afhankelijk van de markt waar je je in wil gaan begeven kun je in de meeste gevallen met een heel bescheiden budget een onderneming opzetten. Tegenwoordig kun je via verschillende kanalen, zoals Social media en je bestaande netwerk (hoe klein ook) naamsbekendheid winnen. Je netwerk is vaak het aller belangrijkst bij het binnenhalen va je eerste klus regelen of je eerste verkoop. Als je een webshop begint, probeer dan in eerste instantie op basis van dropshipping te werken. Hierdoor hoef je niet direct een grote voorraad in te kopen.
Kijk tot slot goed wat je echt nodig hebt om je eerste klant binnen te halen, dit is echt de belangrijkste stap in het proces. Zolang je nog geen klanten hebt is je onderneming ook niet levensvatbaar.  

Share This